Саопштење за јавност Матице Боке

Повлачење предлога Закона о експропријацији као и раније повлачење Нацрта Закона о Морском добру доказује да је ријеч о рјешењима који директно задиру у Уставом гарантовано право приватне својине. Влада Црне Горе и у првом и у задњем случају предлоге је повукла након бурне реакције грађана, невладиног сектора и посланика Скупштине Црне Горе. Оно што забрињава Матицу Боке, грађане Приморја, али и читаве Црне Горе је необична досљедност Владе Црне Горе у предлагању законских рјешења које не кореспондирају са европском правном праксом и у директној су супротности са највишим правним актом. Ту се предлагач не зауставља већ инсистира и на Закону о ванпарничном поступку и читавом сету законских и подзаконских рјешења којима покушава да озакони лакши начин узимања имовине грађана. Мирно уживање права на приватну својину је темељ правног поретка и пословног амбијента и није чудо што је изазвао бурну реакцију становника Боке и Приморја, посебно Буљарице и Петровца. Ако се ситуација са предлагањем па повлачењем предлога спорних законских рјешења анализира хронолошки и упореди са изјавама представника власти, види се да су ресорна Министарства као предлагачи инспирисани отпором мјештана Кртола око продаје земљишних парцела у приватном власништву за потребе пројекта Луштица дивелопмент и Катари Диар. Тако су дошли до предлога Закона који јавни интерес ставља изнад права приватне својине у корист тзв. „развојних пројеката“.

Закон о експопријацији покушава да системску грешку подигне на законски ниво. Закон је лош и никакво шминкање ни уљепшавање неће помоћи да добије подршку грађана и НВО сектора, а вјерујемо ни дијела посланичких клубова. Под јавним интересом не може се подвести намјера Владе да приватну имовину одузме и потом без правичне накнаде понуди страним инвеститорима да би градили виле на продају.

Као што је организовала трибину о нацрту Закона о Морском добру и прослиједила амандмане након чега је Закон повучен, Матица Боке је у сарадњи са бројним невладиним организацијама и грађанским организацијама припремила трибину, а припрема и амандмане на предлог Закона о експропријацији.

Позивамо Владу Црне Горе да омогући што шири консенсуз и учешће невладиних организација, грађанских удружења и експерата како би се донио квалитетнији Закон о експропријацији и Закон о морском добру у складу са европском праксом.

Управни одбор Матице Боке

Предсједник Жељко Комненовић