Извјештај о раду Управног одбора Матице Боке

 

Предсједника УО Жељка Комненовића

Скупштини Матице Боке

Тиват, 17.децембар 2017.

Генерални конзуле Србије, конзуле Србије, часни оци, поштовани пријатељи партнерских, братских и пријатељских организација и удружења, даме и господо, драги Бокељи.

Од како је Матица Боке прије четири године одржала скупштину у Каменарима на којој је извршена пререгистрација у складу са новим законским оквирима и изабрано ново руководство прешли смо дуг и трновит пут. Борили смо се за праведнија законска рјешења и заштиту приватне својине у зони морског добра, очување књижевног српског језика и ћирилице, залагали за културну, привредну и духовну ревитализацију Боке, неуморно издајући књиге и публикације о Боки. Иза нас је значајан број јавних трибина и скупова који су имали завидну посјету и изазвали велику пажњу јавности. За нама је у протеклом периоду и десетак издавачких подухвата, којима смо ризници бокељске публицистике придодали наслове на које можемо бити поносни. Трудили смо се да прије свега дјелима покажемо приврженост идеји свеукупне обнове Боке као јединственог региона, њеног унапређења у културном и друштвеном смислу. О томе колико смо успјели можемо дискутовати, али можда најважнији успјех Матице Боке у претходном четворогодишњем периоду јесте популаризација Боке, њених духовних и традиционалних вриједности у њеним историјским границама од Конфина до Куфина у модерном смислу. Окупљање свих прогресивних друштвених снага, слободних појединаца, друштвено ангажованих људи и удружења у циљу заштите нашег животног и духовног простора од централизације, глобализације и девастације остаје трајни задатак Матице Боке који неће бити завршен сад и одмах.

Матица Боке је у претходном периоду израсла у једну од најактивнијих невладиних организација, не само у Боки и њен глас објективно има специфичну тежину. Све оно што је постигнуто, урађено је без институционалне подршке и помоћи локалних и државне администрације. Треба истаћи да Матица Боке нема своје просторије ни у једном бокељском граду нити стабилне изворе финансирања. Озбиљна финансијска подршка надлежних институција Републике Србије последњих година је изостала, а наше апликације на конкурсима за пројекте у Црној Гори нијесу резултирале одобреним средствима. Аналитички гледано пројекти Матице Боке финансирани су периодично од стране општина Тиват и Херцег Нови, и редовно од компанија Порто Монтенегро и Луштица Беј којима дугујемо посебну захвалност на помоћи и разумијевању. Недостатак материјалне подршке анулирали смо ентузијазмом и радом, што ипак не обезбјеђује стабилан напредак и сигуран статус. Узевши све у обзир можемо закључити да је овај састав Управног одбора Матице Боке велики дио прокламованих циљева у четворогодишњем периоду остварио, враћајући ово Удружење у центар друштвених и културних дешавања у регији Боке которске. Хронолошки гледано, од прошлле скупштине која је одржана у Котору, ниједан мјесец године на измаку није прошао без неке реализоване активности.

На трибини Матице Боке и приморских НВО посвећених Нацрту Закона о уређењу простора и изградњи објеката која је 22.јануара одржана у Црвеној комуни у Петровцу оцијењено је да је овај закон неприхватљив и на трагу ранијих предлога Закона о морском добру, експропријацији, слободи вјероисповјести који су грубо кршили и чинили агресију на имовинска права грађана.

На трибину се чуло да ће невладин сектор и грађани пробати преко округлих столова у сарадњи са посланицима црногорског парламента и предлагачем доћи до квалитетнијих законских одредби, али ако то не да резултате грађанским отпором спријечиће доношење овог по грађане штетног закона.

Поред чланова Матице Боке на веома посјећеној трибини учествовали су посланици Обрад Гојковић, Младен Бојанић и Дритан Абазовић, одборници у будванској, тиватској и херцегновској скупштини као и представници Инжењерске коморе Црне Горе и невладиних организација Могул из Улциња, Нашег огњишта, Јаз-Мрчевог поља, Тиватске антикорупцијске акције, Наше акције из Котора, Жичаре Будве, као и грађани приморских општина.

У фебруару смо у Херцег Новом са Активом професора српског језика из Херцег Новог и невладиним организацијама из Херцег Новог организовали промоцију двоброја часописа „Слово“ традиционално обиљежавајући Дан матерњег језика.

Представници Матице Боке, Нашег Огњишта, Инжењерске коморе Црне Горе и грађана почетком марта разговарали су у Подгорици са Делегацијом ЕУ о спорним законским рјешењима – Нацрту Закона о Морском добру, Закона о уређењу простора и изградњи објеката и Просторног плана обалног подручја посебне намјене који по оцјени грађана угрожавају права приватне својине.

Представнике НВО „Матице Боке“, Удружења „Наше огњиште“, струковне коморе грађевинских инжењера Црне Горе и грађана Приморја, Оливеру Доклестић, Ивана Старчевића, Божидара Чармака, Слободана Боба Митровића и Амбру Деклић у сједишту Делегације Европске уније у Подгорици примила је Анналиса Гиансанти савјетница за политичка питања са сарадницима.

Представници приморских НВО у сједишту Делегације ЕУ разговарали су о новој законској регулативи, Нацрту Закона о Морском добру, Закона о уређењу простора и изградњи објеката и Просторног плана обалног подручја посебне намјене који по оцјени грађана угрожавају права приватне својине. Истакли смо да је приватна имовина грађана угрожена у првом реду одлукама Владе Црне Горе.

Желим напоменути да наша заједничка борба са сродним приморским невладиним удружењима није завршена. Матица Боке ће иницирати измјене и новог предлога Закона о Морском добру који је добио зелено свијетло владе и чека усвајање у Скупштини Црне Горе. Познато је да смо уз подршку значајног броја посланика успјели да оборимо претходно законско рјешење о Морском добру, а оцјењујемо да ни нови предлог није правичан у погледу гарантовања уставних права уживања у приватном власништву. Примјећујемо да Министарство одрживог развоја и туризма као предлагач поново покушава да на мала врата уведе заштиту интереса инвеститора на уштрб имовинских права становника Боке и Приморја, што не смијемо и нећемо дозволити.

17.марта у сарадњи са Фондацијом „Достојанство“ у великој сали ЦЗК организовали смо премијеру анимирано документарног филма „Михаило Идворски Пупин – Пут ка светлости“. О животном путу и свевременској поруци живота Михаила Пупина, говорио је Мирослав Илић, замјеник предсједника Скупштине Града Новог Сада и предсједник УО МАтице Боке, Жељко Комненовић.

У сарадњи са Братством православне омладине Црне Горе, тиватским Организацијом бораца НОР 1941-1945 и Мрежом НВО „Не у рат не у НАТО“ на градском гробљу Брдишта и манастиру Михољска Превлака обиљежили смо 17. годишњицу од НАТО бомбардовања полагањем вијенаца на гробове војнику 63. падобранске бригаде Марку Аврамовићу и припаднику МУП-а Драгану Бјелановићу.

Почетком априла херцегновска подружница Матице Боке са Савезом бораца и невладиним удружењима из града под Орјеном организовала је у цркви Светог Теодора Ушакова на Савини помен херојима априлског рата Милану Спасићу и Сергеју Машери. У организацији Матице Боке у резиденцији Љубибратића на Топлој читалачкој публици представљена је књига „Метох и ја“ Тодора Живаљевића Величког. Са СПКД „Просвјета“, „Колом Српских сестара“ и црквеном општина „Стари град“ на Савини, у манастирском комплексу, приредили смо помен у знак сјећања на јасеновачке жртве и 71. годишњицу расформирања логора Јасеновац.

Матица Боке средствима Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије издала је Зборник радова “Трибине о српском језику и ћирилици 2014-2016” које смо организовали поводом 21.фебруара Међународног дана матерњег језика. Публикација коју смо промовисали почетком јуна је скупила предавања са трибина посвећених 21.фебруару Међународном дану матерњег језика који су излагали проф др Јелица Стојановић, доц др Драга Бојовић, проф др Вукашин Баћовић, Веселин Матовић, Гордана Стијепчић Булатовић, Тодор Живаљевић Велички, Васко Костић, Слободан Чуровић као и преписку Савјета родитеља ОШ „Бранко Бринић“ из Радовића са надлежнима око укидања наставног предмета „српски језик и књижевност“ 2011. године.

Организација фер и поштеног референдума на коме грађани треба до донесу одлуку о НАТО интеграцијама, било је једно од тежишта нашег друштвеног ангажмана у 2016. години. Матица Боке је у том циљу подржала све оне који су нам подршку тражили, искрено и без ограничења. Од вијећа народних скупштина са којим смо у Подгорици потписали деклерацију, опозиционих странака ДНП и ДСС који су у Тивту организовали трибину о НАТО, до оснивања Уније за неутралност Црне Горе у Никшићу чији смо били активни судионик. Питање учлањења Црне Горе у НАТО је прије свега и у првом реду, питање о ком треба да одлучују грађани а не политичке елите и због тога наглашавамо да је добро што је иницијатива о формирању оваквог Савеза потекла од цивилног сектора. У том смислу били смо и домаћини посјете Козачког центра Црне Горе Котору, који је неоправдано од стране појединих медија приказан у негативном свијетлу и искоришћен за политикантске медијске окршаје са неистомошљеницима. Још једном подвлачимо да смо домаћини овог догађаја били због вишевјековних историјских и духовних веза Боке и Русије. Поред руских царских адмирала Матије Змајевића из Пераста, Марка Војиновића из Херцег Новог, адмирала Вукотића из Грбља и грофа Саве Владиславића подсјећамо да су руски бијели официри након Октобарске револуције из Русије управо у которску цркву Светог Николе донијели са собом звона.

Кад смо код руско – бокељских веза да истакнемо да смо од Министарства културе коначно добили одобрење да поставимо споменик адмиралу грофу Марку Војиновићу у Херцег Новом и то је још један задатак за следећу календарску годину. Истовремено покренућемо и иницијативу за враћање грба из периода Краљевине Југославије Котору, којег су италијански фашисти скинули изнад врата которског старог града и однијели у град Фано.

  1. година остаће упамћена као најплоднија у издавачком раду Матице Боке. Поред већ поменутог зборника о Трибинима које сваке године организујемо поводом Дана матерњег језика, ове године издали смо и читалачкој публици Боке представили три вриједна остварења – монографију цртежа сликара Ивана Кнежевића, „Либер де Белила – Кртољске приче“ Зорана Мујбеговића и недавно књигу „Бокељски пилоти“ Вукосава Вула Балевића. Са поносом истичемо да су све три промоције изазвале одличну посјету, медијску пажњу, али и велико интересовање читалаца што је најважније. Након успјеха из претпрошле године и издања луксузне монографије „Тиватски сликари“ Порто Монтенегро и Луштица Беј финансијски су подржали и најновија три издања Матице Боке, а како су нам обећали у том смислу можемо и будућности рачунати на њихову подршку. Радује и податак да промотивне активности Матице Боке прати и подржава ново тиватско општинско руководство на челу са предсједницом општине Снежаном Матијевић, што улива наду да ће наше активности на издавачком и плану културе имати значајнију подршку. У организацији представљања књига имали смо подршку и Центра за културу Тиват и директора Војислава Калуђеровића коме се овом прилико захваљујемо. Монографија цртежа Ивана Кнежевића која је преведена и на њемачки језик издата је у тиражу од 300 примјеракаа и промовисана уз пратећу изложбу у галерији Љетњиковца Бућа. Књига „Либер де Белила – Кртољске приче“, капитално дјело у два тома, првенство из области етнологије Кртола штампано је у 600 примјерака и промовисано у комплексу Луштица Беј и манастиру Светог Спаса у Кртолима. Обје промоције биле су дио фестивала Пургаторије. Књига „Бокељски пилоти“ штаампана је у тиражу од 500 примјерака и представљена у овој сали у оквиру Новембарских дана културе.

Издавачка дјелатност Матице Боке наставиће се почетком Нове године када ћемо издати нову серију свесака Матице Боке, које су дјело неуморног хроничара Кртола и Боке, Васка Костића. Средства за то у износу од 650 еура, већ су уплаћена херцегновској штампарији „Биро конто“.

Фирма „Wеб лаб доо“ управо иновира званичан сајт Матице Боке – матицабоке.орг и на њему ћемо уз актуелности у електронској форми објавити сва издања Матице Боке. Да подсјетимо да је на сајту објављено девет свесака Матице Боке. Фејсбук страница која прати све наше активности биљежи све већу посјету и интересовање.

Треба истаћи да су све промотивне активности и догађаје и у овој години пратили и подржавали генерални конзул и конзул Србије из Херцег Новог, Слободан Бајић и Зоран Дојчиновић на чему им се искрено захваљујем.

Круну на наше овогодишње активности у сарадњи са Генералним конзулатом Србије ставили смо организацијом веома посјећених академија у Котору и Херцег Новом, посвећених Михајлу Пупину. На академијама које су одржане у ризници Српске православне цркве у Котору и дворани Парк у Херцег Новом – приказан је анимирано документани филм „Михајло Идворски Пупин – Пут ка свјетлости“, а о дјелу нашег познатог научника који је био почасни члан Српског пјевачког друштва Јединство из Котора, говорили су Александра Нинковић Ташић из Образовно-истраживачког центра Михајло Пупин из Београда, ректор Цетињске Богословије, протејереј ставрофор Гојко Перовић, др Драго Шеровић и предсједник УО Матице Бооке, Жељко Комненовић.

Активности у првом дијелу 2017. године Матице Боке обиљежиће наша нова иницијатица за измјену предлога Закона о морском добру. Те активности су већ почеле. У плану је да у блиској сарадњи са невладиним организацијама са приморја направимо стручни тим који ће амандмански дјеловати како би направили измјене у дијелу који се односи на приватну својину, а организоваћемо и јавну трибину.

У преговорима смо са Порто Монтенегром на издању још једне луксузне монографије из области бокељске ликовне умјетности.

И поред свих успјеха које смо постигли у протекле четири године и прошлој, морамо навести и мањкавости који прате рад Матице Боке. Прва је лош рад у подружницама. Од седам подружница Матице Боке, упркос договореном нијесу ни даље регистроване подружнице у Кртолима/Луштици, Котору, Грбљу и Паштровићима. То објективно смањује капацитет наших активности које смо прокламовали у домену заступања интереса Матице Боке у локалним парламентима користећи институтицију слободне столице и аплицирање за средства на основу општинских конкурса.

У Херцег Новом општинска власт одузела је истини за вољу мале и неусловне просторије грађанске канцеларије које је Матица Боке користила са осталим невладиним удружењима из овог града и дала их како сазнајемо франкофонској организацији. На састанку са општинским руководством обећано је да ће Матици Боке додијелити простор на Топлој у складу са новом општинском одлуком, али се то до дан данас то није десило. Руководство херцегновске подружнице Матице Боке постигло је са борачком организацијом договор да привремено користи њихове просторије, док за промоцији трибине захваљујући разумијевању Црквене општине Топла, користимо резиденцију Љубибратића. Колики проблем представља недостатак просторија у свим подружницама, довољно говори чињеница да издања Матице Боке држимо на приватним таванима и простору МЗ Кртоли.

Осим почетне иницијативе и посјете продуктној берзи Новог Сада од стране предсједника которске подружнице, Синише Ковачевића на том пољу ништа више од тога није урађено.

Нијесмо основали подружницу у Београду иако имамо позив за сарадњу тамошњег невладиног сектора и велико интересовање младих, стручних и утицајних људи из Боке који су спремни да се прихвате тог задатка.

Како се може закључити из претходних ријечи, активности Матице Боке биле су фокусиране на тиватску подружницу и уски круг људи око предсједника Управног одбора, што није добро.

Узрочно последична ситуација је и у погледу извјештаја о финансијама, обзиром да су сви пројекти у прошлој години ишли преко рачуна Подружнице Тиват. На рачунима подружнице Тиват тренутно стање је 908,73 евра, док на рачунима подружница Херцег Нови и Будва нема средстава.

Луштица Беј нам је за издање књиге „Либер де Белила – Кртољске приче“ уплатила 3.000 евра, од продаје књига приходовали смо 730 евра, Генерални конзулат Србије за организацију академија о Пупину – 310 евра. Од већих трошкова фирми „Графокартон“ Пријепоље уплатили смо 2.588 евра за штампање књиге „Либер де Белила“ , фирми Биро конто на име разлике за штампање књиге „Бокељски пилоти“ 355,81, истој фирми за плакате и позивнице 285,60 евра, за одржавање сајта 295 евра, издање књиге др Вукашина Баћовића помогли смо са 150 евра. Порто Монтенегро је директно уплаћивао на рачун за припрему и штампање књига „Иван Кнежевић – цртежи“ и „Бокељски пилоти“ и то није ишло преко нашег рачуна.

Преостале обавезе су плаћање календара фирми „Ирта“ у износу од 200 евра, као и фирми „Веб лаб“ 50 еура за израду новог сајта.

 

Поштовани гости, драги Бокељи,

Године у којима дјелује Матица Боке биле су тешке и турбулентне, али смо показали отпорност, одлучност и намјеру да се боримо за циљеве који су важнији од времена у коме живимо. Наше акције су показале да у томе имамо несумњиву подршку становништва Боке и Приморја и доказале сврху постојања нашег удружења које је дјелима доказало да је надстраначко и наднационално. Побједа је у трајању, зато вас нас на крају овог излагања позивам да заједничким снагама, много активније и упорније допринисемо просперитету Боке и очувању бокељског начина живота.

 

Предсједник УО Матице Боке

Жељко Комненовић