КОЗАЦИ ПОДСЈЕТИЛИ НА БРОЈНЕ ВЕЗЕ ЦРНЕ ГОРЕ И РУСИЈЕ

Котор. На позив Матице Боке представници Козачког центра Црне Горе и Мото клуба „Ноћни вукови” посјетили су данас Котор, гђе су у цркви Светог Николе присуствовали Светој литургији, а затим обишли и спомен плочу бившег Руског конзулата који је у овом граду радио на почетку 19. вијека. Услиједио је пријем у Ризници Српске православне цркве у Котору.

Поздрављајући присутне архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић је казао: „Велика ми је радост и част што данас овђе могу да вас поздравим као оне који чувају и бране вјеру православну. Када ми дођу браћа православни ја их увијек поздрављам са Христос воскресе. Јер, ако Христос није васкрсао онда је узалудна вјера наша и узалудна су и надања наша. Али, Христос је васкрсао. Људи нису вјеровали да ће васкрснути и православље, а ево данас на читавом свијету оно васкрсава. То и јесте највећи проблем безбожника, највећи проблем Запада“, казао је између осталог Кривокапић.

Козачки пуковник (атаман Црне Горе) Слободан Пејовић подсјетио је на везе са руским народом, посебно у посљедњих 300 година. „Поменућу само неколико примјера. За вријеме руског цара Петра Великог руски кнежеви су у Боки Которској учили поморске школе. У Рату Русије против Наполеона у руској војсци је служило преко 10 српских генерала. Руси су са црногорском војском и Бокељима за вријеме Петра И Цетињског од Француза ослобађали Боку. На Берлинском конгресу Црна Гора и Србија не би добиле државу да није било Русије, што је потврдио и наш краљ Никола када је рекао: „Да није било Русије, не би било ни Црне Горе“.

Он је подсјетио на руску помоћ у ослобађању Југославије и цијеле Европе од Хитлера, помоћ Црној Гори након земљотреса 1979. године. Подсјетио је и на руске инвестиције и бројне туристе који нам долазе из ове земље. Пејовић је осудио став званичне црногорске политике која се креће ка учлањењу државе у НАТО савез, назваши ову организацију НАТО кавезом. „У нашем народу је познато да ће Бока Которска и аеродром у Никшићу постати НАТО базе. Нећемо у НАТО кавез који нас је мучки убијао од Суботице до Мурина“, поручио је између осталог Пејовић.

Козачки пуковник (главни атаман за Србију, Црну Гору и Републику Српску) Војислав Видаковић истакао је да су Козаци Христови ратници. „Душа овог народа се кали на литургијама, у љубави према ближњему своме и роду своме. Према корјену своме, историји и традицији. Само тако он ће задобити царство Господње и само тако ми ћемо опстати као народ. Немојмо да дозволим да нас дијеле, да нас свађају, да нам уводе уљезе у кућу они који су нам је рушили, као и куће наших ближњих, јер тада ћемо направити смртни гријех“, казао је Видаковић.

Он је пренио поруку Козачке организације Руске Федерације, позвао на избјегавање пођела и окупљање око Српске православне цркве. „Највећа наша снага и највећа наша војска је на небу. То су сви наши светитељи и сви наши мученици који су животе дали за наш народ, за наше православно биће. Козаци су Христови ратници. Они су били кадри да остану и да опстану на страшноме мјесту и тако ће бити док је вијека. Козаци красе православни народ, њихови кодекси су дошли од Господа и зато су они непобједиви“, поручио је Видаковић, истакавши и да је актуелни историјски тренутак пролазна ствар као и све друго.

Козачки генерал Генадиј Јаковљевић Темњиков истакао је је задатак очувања насљеђа предака. „Православни народ је јединствен. Овђе  видимо и Русе и Црногорце и Србе. Ми стољећима штитимо наше интересе тако што знамо историју. Знамо је још од Куликовске битке. Ми знамо своје хероје, Црногорци знају своје, Срби своје. Међутим Козаштво је јединствено. Потомци козака живе и у Аустралији (Бајкалци који су се вољом историје преко Кине населили у годинама револуције овај континент). Као официјелни представник Савеза добровољаца Донбаса преносим вам и поздраве Александра Бродаја првог предсједника Доњецке Народне Републике и Андреја Јурјевича Пинчука министра безбједности“, казао је Темњиков, поручивши како грађанска позиција човјека зависи од њега самога, те да свако мора узети своју судбину у своје руке и тако учествовати у рјешавању проблема који се иначе не могу разријешти сами од себе.  

Козачки генерал (атаман Москве) Виктор Владимировић Заплатин, поздравио је присутне казавши да је представник Руске Федерације који већ 16 година ради у Србији. „Ако се успавано мир није постигнут тиме. Рат се дешава. Он не мора бити виђен. Много смо изгубиули у прошлим ратовима. Русија је  много изгубила, али нико није могао представити да ће на територији бившег СССР доћи до рата међу браћом – Русима и Украјинцима. Срби никад неће бити наши непријатељи“, поручио је између осталог Заплатин.

Данас је у Котору одржан и радни састанак Савеза козака Балкана, који су  претходно са „Ноћним вуковима“ привукли велику пажњу бројних Которана и туриста док су пролазили Старим градом. Фотографисали су се са бројним туристима, а између осталих и са својим сународницима Русима, али и Јапанцима и Американцима на тргу испред цркве Светог Николе.

Предраг Николић