Матица Боке против ревизије прошлости

Задатак сваког племенитог човјека и патриоте је да се бори против ревизије прошлости, појаве која је толико присутна у актуелним глобалистичким дешавањима да једноставно не може остати непримијећена, оцијенио је предсједник Управног одбора НВО Матица Боке, Жељко Комненовић, говорећи на промоцији књиге „Казивања о народном хероју Машу Бргуљану“. Након 30 година у форми рукописа, ова књига аутора Томислава Гргуревића је захваљујући породици Маша Бргуљана, Организацији бораца НОР-а 1941-1945 и НВО Матица Боке, протекле суботе представљена у концертној дворани Музичке школе Вида Матјан.  „Све ово радимо и због тога како нам се не би десило мрачно пророчанство пјесника Владислава Петковића Диса који је рекао: „достојанства поделише идиоти, лопови нам израђују богаташе, мрачне душе прозваше се патриоти, од пандура направисмо великаше“. На овај корак смо се одлучили поштујући мудрост да народ који не поштује прошлост нема ни будућност, али и да подсјетимо младе људе данас на оно зашто су се млади из Боке некада борили, зашто су гинули, које су идеале имали и што су мислили о будућности. Зато и питање да ли смо се ми одужили народним херојима из Боке Николи Ђурковићу, Машу Бргуљану, Саву Илићу, Спасићу и Машери. Да ли баш све улице и тргови који су то заслужили, носе њихова херојска имена? Матица ће се потрудити да та питања актуелизује“, казао је Комненовић.

Он је додао и да ће историчари и публицисти који се баве тематиком НОР-а о књизи дати коначни суд. „Покојни колега Томислав Гргуревић направио је романсирану биографију која на моменте има и неке литерарне дјелове, а посебно је то онај везан за предратну историју и вријеме када је Машо босоног ишао и носио материјале да диже буне међу радницма и бори се за њихова угрожена синдикална права“, казао је Комненовић, истакавши да је књига производ иницијативе Мата Бргуљана, Машовог синовца који живи у Тивту.

Потпредсједник Организацији бораца НОР-а 1941-1945, капетан Владо Поповић је говорио о животу народног хероја Маша Бргуљана. „Машо је рођен 26. јула 1911. у Шкаљарима у многобројној, сиромашној породици. Био је зидарски радник и рано је приступио радничкиом покрету. Члан СКОЈ-а је од 1933. а члан КПЈ од  1935. Био је велики борац за права радничке класе, па је јануара 1941. са 40 бокешких комуниста интерниран у Смедеревску Паланку. Припремао је и устанак , а крајем 1941. постаје  комесар Которско-приморске чете Приморског батаљона. На Паштровници је био и рањен“, казао је између осталог Поповић. Он је подсјетио да је Машо 1942. иако рањен, у Босни ратовао у саставу Четврте црногорске бригаде и постао легенда о чијој се храбрости и данас прича. Увијек на челу колоне, на путу ка Купресу са својим саборцима је ослободио више мјеста, да би 8. јула 1942. са  4. бригадом стигао у реон Купреса гдје се водила једна од најтежих борби које је ова јединица водила у току Другог свјетског рата. „Машо је погнуо 12. или 13. августа,  а вијест о његовој смрти мајка Стана је примила у логору Мамула“, навео је Поповић. Машо Бргуљан је за народног хероја проглашен 3. јула 1953. а орден се и данас чува у његовој родној кући у Шкаљарима. „На дому кутуре у Шкаљарима стоји плоча са именом Маша Бргуљана, као и на споменуку у Парку слободе у Котору. Гроб му нису могли наћи, већ је Машо Бргуљан остао са својим борцима у заједничкој гробници. Његово име је и на гранитном споменику на Купресу“, казао је Поповић, додавши да књига представља значајан допринос истини о НОР-у у Боки, Црној Гори и Југославији. Он се захвалио фамилији Маша Бргуљана и свима који су помогли да се књига штампа и угледа свјетлост дана.

 

Новинар Душан Давидовић је књигу препоручио млађој генерацији, посебно због тога што су човјек о којем је написана и аутор из нашег краја – Бокељи, који у историји нису добили заслужено мјесто према ономе што су радили. Говорећи о аутору Давидовић је подсјетио да је Томо Гргуревић по вокацији би новинар. „По професионалном опредјељењу каријеру је завршио као новинар-дописник Радија Црне Горе са овог подручја. Уређивао је и лист Бока једно вријеме, Радио Котор и Хрватски гласник“, казао је између осталог Давидовић. Он је апострофирао да је Гргуревић осим дневних обавеза стизао да у вријеме, када је било још живих учесника рата, значајна свједочанства сачува од заборава. „Томо је преминуо 2009. у 74. г живота, а између осталог објавио је и књигу о Николи Ђурковићу, Спасићу и Машери , чија је годишњица 17. априла обиљжена у Тивту. Својим радом је обезбиједио себи мјесто у историји писане ријечи нашег краја. Оставио је довољно материјала и инспирације да се овакве и сличне књиге читају“, казао је Давидовић. Као Томов дугогодишњи колега, он је позвао присутне да са дужном пажњом и поштовањем Тома Гргуровића постхумно поздраве аплаузом.

Поему о Машу Бргуљану „Теби са љубављу“  коју је написао Андрија Шеваљевић, такође учесник НОР-а,  прочитала је проф. Александра Синдик.

У име породице, организаторима се захвалио Мато Бргуљан и најавио промоцију књиге „Казивања о народном хероју Машу Бргуљану“ аутора Томислава Гргуровића у Будви, Херцег Новом и Тивту.

Веома посјећеној промоцији присуствовао је и предсједник СО Котор Никола Букилица.