Промоција књиге “Liber de Bellila – Кртољске приче” , Зорана Мујбеговића

Матица Боке у комплексу туристичког насеља Луштица Баy, у оквиру литерарног програма фестивала „Пургаторије“ промовисаће 30.августа са почетком у 20 часова, свој нови издавачки подухват, књигу “Liber de Bellila – Кртољске приче” , Зорана Мујбеговића. На промоцији ће говорити Славица Милић из Луштица Баy-а, предсједник УО Матице Боке Жељко Комненовић, академски сликар из Кртола Васо Стањевић и аутор. У музичком дијелу програма наступиће Ивана Старчевић на гитари, а одломке из романа читаће Сара Костић.

Књига “Liber de Bellila” штампана је у тиражу од 700 примјерака, а финансијску подршку за њено штампање обезбиједила је Луштица Баy и општина Тиват.

“Liber de Bellila” – Кртољске приче је књига која на енцикопледијски начин, романескним документаризмом на ћирилици и латиници преноси приче о етнологији, духовности и традицији Кртола, доноси приче о стварним личностима и догађајима. У њој аутор објављује рјечник кртољских израза, па чак и кувар кртољских јела. Зоран Мујбеговић, академски сликар, дизајнер, урбаниста, астролог и издавач објединио је у књизи “Liber de Bellila” сјећања на одрастање у Бјелилима преносећи приче о кртољским обичајима, капетанима, рибању, бокељским бродским линијама и бродовима.

„Књига “Liber de Bellila” је рукопис који је настајао годинама, мењао свој садржај  и стил, да би се напокон 2014. године десио неки ’’клик’’ и у неколико дана сам спознао да је једини могући начин да се направи ’к’о роман’’.јер је годинама одбијао да буде роман. “Liber de Bellila” је скуп разлићитих делова историје, традиције, културе и обичаја насеља КРТОЛИ на полуоству Луштица у Боки Которској, упетљаних у приповести које су се годинама, тачније речено, цео мој живот, слагале и таложиле у мом бићу., па се самим тим може рећи да су аутори књиге више особа, а да сам ја успео да све то објединим у један рукопис који може бити и ’’Мала Енциклопедија Кртола’’, ’’Записи о Кртолима’’ или ’’Други о Кртолима’’. Књига је објединила оригиналне записе и документа са причама и кртољском фантазмагоријом.

Када сам размишљао шта је то што је мене побудило да напишем ’’К’о Роман о Кртолима’’ дошао сам до јединог могућег одговора, а то је чињеница да су Кртоли, баш у току мог вишедеценијског боравка у њима, доживели највеће промене од свог настајања па све до данашњих дана. Од једног мирног, аутентичног и по много чему јединственог амбијента, Кртоли, а самим тим и мештани, су доживели само у току две до три деценије промене какве се могуће у много, много дужем периоду.

Пред мојим очима су нестајала гувна, рушиле се камене куће, затрпавале се бистјерне, рушили се високи камени зидови који су окруживали дворишта кртољских кућа, прекопавани су виногради, нестајале су конобе, бетонирала се каменом поплочана дворишта, а многобројни путеви (омеђани високом међом и поплочани каменом) који су спајали засеоке Кртољске су нестајали у бршљену. Млинови за маслине су се затварали, а велики маслињаци су постали место на коме најбоље успева бршљан и купина…“, записао је Зоран Мујбеговић о књизи “Liber de Bellila – Кртољске приче”.

Поводом промоције књиге, Центар за културу Тиват организовао је бесплатан превоз аутобусом до Луштице Баy. Аутобус полази у 19 часова са старе аутобуске станице у Тивту.