„Неодољива тешкоћа постојања“ у Боки

Промоција антологије модерне књижевности са Косова и Метохије у Херцег Новом, Котору и Тивту у организацији Матице Боке

Опјело и полагање вијенаца одржано је на гробу Милана Спасића, на савинском гробљу. Вијенце су положили конзул-жеран Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и представници Матице Боке. Почаст херојима одао је предсједник УО Матице Боке Мирко Мустур, а вијенац положили предсједница херцегновске подружнице Матице Боке Ана Замбелић Пиштало и Зоран Васиљевић, присутни су били представник  предсједника Општине Стевана Катића Боро Лучић, те представници НВО које сарађују са Матицом Боком и чланови херцегновске подружнице. Опијело је служио парох протојереј Живан Вукојевић, у својој бесједи нагласио је да су Спасић и Машера нови Синђелићи, који су умјесто живота изабрали смрт и одлазак у вјечност.

Истакнути ствараоци из Грачанице и Косовске Митровице гостoваће у Боки Которској од 8. до 10. септембра 2022. године у оквиру промоција антологије „Неодољива тешкоћа постојања. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“ коју је приредио Александар Дунђерин. Том приликом публици у Херцег Новом, Котору и Тивту представиће се, поред приређивача антологије, и пјесник, новинар и предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић; пјесник и предсједник Друштва књижевника Косова и Метохије и потпредсхедник Удружења књижевника Србије Новица Соврлић; пјесник, критичар и уредник мр Жарко Миленковић; новинар и писац Ивана Вановац; и ликовна умјетница и културна радница Миљана Дунђерин.

По ријечима аутора антологије Александра Дунђерина: „Ова антологија прилика је да се шира јавност упозна са до сада непримјећеном разноврсношћу и богатством савремене књижевности на Косову и Метохији. Такође, „Неодољива тешкоћа постојања“ требало би да укине и неке предрасуде и стереотипе о косовској књижевности писаној на српском језику, те да покаже како она, и на тематском и на формалном плану, посједује аутентичност и самосвојност, и представља оригиналан допринос литерарном наслијеђу. Седамнаест аутора, чији су радови уврштени, своја дјела су створили живјећи  у специфичним, некарактеристичним условима за XXI век, у периоду од 2000. до 2020. године. Морам рећи да је неодољив био и позив пријатеља из Матице Боке да премијерно промовишемо ову књигу, којој сам посветио безмало деценију научног рада, баш у овом племенитом амбијенту.“

Синиша Ковачевић, предсједник  Скупштине Матице Боке, не крије радост што је домаћин гостима са простора Косова и Метохије: „Мало учимо од историје, и премало се познајемо са ширином и стваралачким висинама које постоје у нашем културном коду. Занимљиво да је глобализација довела до тога да смо у средњем вијеку били културно и економски много ближи југу Србије. Општа је култура да су которски мештри одговорни за неке од најљепших фресака на манастирима и црквама на Косову и Метохији, које сада припадају свјетској културној баштини. Такође, пут руде из Трепче и других добара водио је ка Боки. Ова мала турнеја врхунских умјетника и културних радника из области високе културе и љепоте књижевности, само је корак у природном процесу сарадње између региона, што је једна од основних европских вриједности.“

Антологија „Неодољива тешкоћа постојања“ најприје ће бити представљена 8. септембра у Херцег Новом, у Градском музеју „Мирко Комненовић“ од 20 часова. Разговор ће водити новинарка Данијела Ђоновић.

Следећег дана, 9. септембра, такође од 20 часова, антологија ће бити промовисана у Котору, у порти Цркве Светог Николе (у случају кише у ризници Цркве), а домаћин ауторима са Косова и Метохије биће новинар Предраг Николић.

У суботу 10. септембра „Неодољива тешкоћа постојања“ биће представљена у Тивту, у парохијском дому Цркве Светог Саве, гдје ће домаћин бити предсједник општине Тиват Жељко Комненовић.

Организатори ове мини турнеје су Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“, а суорганизатори су Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора и ЈУ Музеји и галерије Херцег Нови, а покровитељи су Општина Херцег Нови, Општина Котор, Туристичка организација Котор и Општина Тиват.