ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ДОКУМЕНТАРНЕ СЕРИЈЕ БОКА ПОМОРСКА

У оквиру програма Дана Општине, синоћ је у сали кина “Бока” промовисана документарна серија „Бока поморска“, у организацији НВО Матица Боке.

У име организатора, говорио је предсједник Скупштине Матице Боке и потпредсједник Општине Котор, Синиша Ковачевић.

,,Част ми је да најавим серијал Бока Поморска, који је најамбициознији пројекат Матице Боке, припреман четири године и рађен у сарадњи са продукцијском кућом Шта хоћеш из Београда. Серијал броји 12 епизода у трајању од по 45 минута које говоре о славној историји Боке поморске, кроз причу од 12 истакнутих личности, поморских капетана, бродовласника, бродоградитеља, дипломата и ратника”, казао је Ковачевић.
Након премијерног емитовања епизоде о капетану Милошу Вукасовићу, познатом бродовласнику, бродоградитељу и дипломати, о овој документарној серији говорили су извршни продуцент Жељко Комненовић, новинар и сценариста Синиша Луковић и редитељ и аутор концепта, Растко Шејић.

Извршни продуцент Жељко Комненовић је том приликом истакао да је ово најзначајнији пројекат на којем је Матица Боке до сада радила и да ће се вјероватно наставити снимањем другог серијала.

,,Ово је еманципацијски пројекат по Боку Которску, који у својој бити нема никакву политичку амбицију, али има прије свега културолошку. У данима када по први пут у Црној Гори славимо Његошев дан, посвећен култури нашег народа, нагласио бих да се са овим нашим пројектом укључујемо као дио културе сјећања на људе и личности који су стварали Боку Которску. Стварали су је у моментима када Бока није била као сада приморска, већ поморска. Створили су је људи који су били заиста хероји, ратници, интелектуалци свог времена, који су стварали културу, не само Еуропе, већ и Јужне Америке и остатка свијета. Оно што је битно за овај пројекат јесте да је настао од једне мале књижице која издата 2015. године. Ријеч је о издању књиге Дон Ника Луковића чији смо ми репринт објавили Постанак и развитак трговачке морнарице у Боки Которској, који је удружење Бокеља у Београду објавило 1930. године”, казао је Комненовић.

Новинар и сценариста серије Синиша Луковић наводи да су на овај начин дио маритимне поморске прошлости ставили у модерни начин презентације како би био пријемчив, првенствено младим људима.

,,Нажалост, млади данас не воле пуно да читају и не баве се књигама, тако да, ако им желите пренијети неке праве вриједности, морате наћи адекватан начин презентације, како би они то добили у што за њих атрактивнијој форми, сажетије али да им се изнесе што више информација и упути релевантна порука. Трудили смо се да у 45 минута, колико у просјеку траје свака епизода, од 12 личности који су актери серије, проговоримо на начин да презентујемо што је могуће више података, материјалних доказа, историјски чињеница које су провјерене, не дајући никакву политичку, вјерску или било какву другу конотацију, већ презентирајући то на једном мјесту,како би гледаоци сами донијели закључак. Током рада на пројекту са преко 50 саговорника дошли смо до закључка да у Боки Которској, на срећу, још увијек није све изгубљено, да има људи интелектуалаца који знају цијенити оно што је Бока Которска била и што је у бити и суштина Боке као космополитског простора, гдје људи живе, не једни поред других, него једни са другима”, наводи Луковић.

Редитељ и аутор концепта Растко Шејић говорио је о својим утисцима током снимања серије.

,,Претрпјели смо један невјероватан напад када се сазнало да ће ова серија бити емитована. Ми овдје причамо о чињеницама, стварима које су важне за све људе који живе овдје, без идеје да икога злоупотријебимо, што и није могуће, јер у серији говоре само Бокељи различитих професија. Надам се да ћемо јавни утицај остварити тиме да се ова серија види и у региону и да може да се гледа на више нивоа. На дјечијем нивоу као прича о људима који су суперхероји, који су имали супермоћи и отишли на крај свијета и били субјекти, а не објекти историје. А са друге стране, мислим да је и онај кога радња занима или је не може да испрати, може видјети прелијепе кадрове које и многи који живе у Боки нису никада видјели”, казао је Шејић.

Догађају су, између осталих, присуствовали и предсједник Општине Котор Владимир Јокић, предсједница Скупштине општине Котор Маја Мршуља, секретар општинског Секретаријата за локалне приходе, буџет и финансије, Небојша Илић, прчањски жупник, дон Жељко Пасковић и архијерејски намјесник которско-тиватски, парох которски, протојереј Немања Кривокапић.

Текст и фота: Тамара Вуковић

Извор: Радио Котор