Промоција серије „Бока поморска“ пред Бокељима

Промоција серије „Бока поморска“ пред Бокељима

У Херцег Новом (12. 11.), Тивту (13. 11.) и Котору (14. 11.) одржаће се промоција серије о славној историји Боке Которске и претпремијерне пројекције појединих епизода

Документарна серија „Бока поморска“ која се тренутно премијерно емитује на националном јавном сервису Радио-телевизији Црне Горе, биће током предстојећег викенда ближе представљена публици у три града Боке Которске. Промоције ће се одржати у Херцег Новом, у суботу, 12.новембра у Дворани „Парк“ са почетком у 19 часова, у Тивту у недјељу 13.новембра у Музеју и галерији Тиват у 19 сати, те у Котору, у понедјељак, 14.новембра, у Кину „Бока“ са почетком у 18.30 часова.

Овом приликом публика ће моћи да претпремијерно погледа и по једну епизоду серије која још није приказана на РТЦГ, а тематски је везана за дотичне градове. У Херцег Новом ће тако бити приказана епизода о адмиралу Марку Војновићу (1750-1807), у Тивту о капетану Илији Дамјановићу (1868-1953), а у Котору епизода посвећена капетану Милошу Вукасовићу (1842-1908). На промоцијама ће говорити и чланови ауторског тима серије „Бока Поморска“: аутор концепта, косценариста и редитељ Растко Шејић, сценариста и водитељ Синиша Луковић и извршни продуцент Жељко Комненовић.

Документарна ТВ серија „Бока поморска“ у продукцији НВО Матица Боке из Тивта и Удружења „Шта хоћеш“ из Београда, садржи једанаест 45-минутних епизода посвећених некима од најзнаменитијих помораца, бродовласника, поморских ратника или поморских предузетника, родом или дјелом из Боке. „Бока Поморска“ кроз сторије о судбинама и каријерама укупно 12 ових прослављених личности, које су пресудно утицале на токове свјетске историје, гледаоца води на узбудљив, динамичан и интересантнан пут кроз бокешке музеје, архиве, мјеста историјских дешавања, кроз духовну и природну заоставштину Боке Которске. Путем сачуваних старих докумената, слика, карти, фотографија и разних артефаката, серија прича о дијелу пребогате поморске баштине јединог фјорда на Медитерану. О историји свједочи више од 50 релевантних саговорника – од историчара, археолога, музејских експерата, књижевника, историчара умјетности, свештеника, етнолога, самих помораца или потомака неких од славних бокељских капетана. Све то биљежи и спектакуларно кадрирање кинематографског сниматељског триа под палицом ветерана Часлава Петровића, те директора фотографије Александра Калезића и Марка Ристића. У модерном дизајнерском руху, дјелу академског сликара Зорана Мујбеговића са Бјелила, уз анимирану компјутерски генерисану инфо-графику, обиље архивске грађе и илустрација из прошлих времена добија питкост и симболизам својствену интернет генерацији. Ауторска посебно компонована музика Владимира Лешића цјелокупном дјелу задаје ритам. У изради серије остварена је сарадња са бројним институцијама које се баве чувањем баштине поморске историје у земљи и свијету, укључујући Поморски музеј Аргентине, Историјски архив Трста, Поморски музеј „Сергеј Машера“ Пиран и многим другима. Серија доноси до сада невиђен приказ неких од најупечатљивих и назначајнијих личности из историје поморства Боке у периоду од средине 17. до краја 20.вијека.

„Изузетно сам срећан што ћемо „Боку поморску“ у непосредном контакту, на промоцијама у Херцег Новом, Тивту и Котору, моћи да представимо мојим сумјештанима у Боки – људима који непосредно баштине тематику ове серије и који несумњиво, најбоље и познају оно што смо ми настојали да пренесемо у телевизијски формат. Суд и утисци ове публике су мени, као једном од аутора серије, и најрелевантнији, те стога са нестрпљењем и радошћу очекујем ове наше сусрете са јавношћу у три бокешка града.“- истакао је сценариста и водитељ серије, новинар и публициста из Тивта, Синиша Луковић.

„Генерације Бокеља живеле се с морем и од мора, и изградиле су глобално познату поморску традицију, па је пре свега велика част добити прилику да се бавимо овом темом. Велики број саговорника, врхунских интелектуалаца данашње Боке, је био пресудан да добијемо динамичну и живу кинематографску форму. Телевизија је медиј који осим пиплметара нема феедбацк, па је увек радост своја дела представити пред публиком уживо, посебно када је чине потомци оних славних помораца рад који су изградили лепоту градова поморске Боке Которске.“ – нагласио је редитељ серије Растко Шејић из Удружења „Шта хоћеш“.

Серија „Бока поморска“ емитује се премијерно почев 6.новембра, једном недјељно на Другом програму РТЦГ-а, са репризама на сателитском каналу јавног сервиса.

Trailer: https://youtu.be/0BwyK-vUPwQ

Аутор концепта, редитељ: Растко Шејић; сценариста, новинар: Синиша Луковић; извршни продуцент: Жељко Комненовић; композитор: Владимир Лешић; кинематографи: Часлав Петровић, Александар Калезић, Марко Ристић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић

Продукција: Матица Боке и Шта хоћеш, 2022.