Реаговање на текст објављен у „Побједи“ од 13.септембра 2016.г

Молим Вас да у складу са Законом о медијима објавите реаговање НВО „Матица Боке“ на текст објављен у „Побједи“ у уторак 13.септембра ове године – „У Котору формирана такозвана „Балканска козачка војска“ – Јовановић:СПЦ и руске службе воде специјални рат против Црне Горе“.

Да нијесмо били присутни и да други медији срећом нијесу извјештавали о посјети козака и „Ноћних вукова“ Котору, догађајa чији смо били домаћини, из вашег извјештаја о овом скупу сазнали би да су грађани Котора и Црне Горе тог лијепог недјељног пријеподнева били на ивици рата и крвопролића. Нарогушени козаци са ножевима у зубима и бајкери блиски Владимиру Путину, по ставовима пренијетим у Вашем тексту, умало да покољу све на которским трговима, а руске специјалне службе и Митрополија црногорска приморска да изврше нуклеарни удар у Црној Гори. На велику жалост уређивачког одбора „Побједе“ и „аналитичара“ Слободана Јовановића стално настањеног у Београду, очигледно још једног увезеног специјалца за распиривање међунационалне мржње што је иначе кажњиво у овој држави, ништа од тога није се десило. Десио се један лијеп догађај који признајемо одудара од актуелних бомбашких процеса и криминалних кланова у древном которском граду. Текст „У Котору формирана такозвана „Балканска козачка војска“ – Јовановић:СПЦ и руске службе воде специјални рат против Црне Горе“, школски је примјер говора мржње и да постоји правна држава о чијој угрожености толико горљиво бринете, њим би се требали позабавити надлежни судски органи. Али ово је Црна Гора и слика и прилика жалосне медијске сцене земље која је кандидат за улазак у ЕУ и НАТО. Квалификације „клерофашисти“, „мрачњаци“ „опскурне злочиначке организације“, „прикривени рат против Црне Горе“ „великосрппско оргијање“, „клерофашистички фундаментализам“ „идеје базиране на теоријама крви тла“, „оружане формације“ и упоређивање са сектом чији је рад забрањен у Црној Гори довољно говоре о врсти „анализе“ и професионализму „Побједе“. Да чудо буде још веће, иако су електронски и штампани медији у Црној Гори најавили овај догађај, новинара „Побједе“ није било да испрате овај догађај за који су показали такво накнадно интересовање. Сигуран сам да би тако моја драга колегиница Каћуша Крсмановић, чији рад и професионалну етику високо уважавам и цијеним, са материјалом добијеним са терена објавила текст са потпуно другачијом конотацијом.
Због јавности у Црној Гори и добронамјерних читалаца „Побједе“ Матица Боке, жели да укаже на следеће чињенице. Упутили смо позив НВО „Козачком центру Црне Горе“ који је по свим законским прописима регистрована у Црној Гори, због вишевјековних историјских и духовних веза Боке и Русије. Поред руских царских адмирала Матије Змајевића из Пераста, Марка Војиновића из Херцег Новог, адмирала Вукотића из Грбља и грофа Саве Владиславића подсјећамо да су козаци након Октобарске револуције из Русије управо у которску цркву Светог Николе донијели са собом звона. На другом крају трга, испред которског храма до 19.вијека функционисао је руски Конзулат испред чијег су се здања учесници скупа фотографисали.
Догађај је био достојанствен што и приличи Боки. О томе довољно говоре бројне фотографије туриста из Америке, Јапана и Русије са учесницима скупа. О поштовању које су учесници скупа показали према Црној Гори, довољно је рећи да чланови „Козачког центра у Црној Гори“ на рукавима својих униформи имају извезен званични грб Црне Горе. О њиховој „злочиначкој позадини“, „мрачњаштву и опскурности“, треба рећи да колико знамо сваки припадник „Козачког центра у Црној Гори“ мора доставити потврду да је неосуђиван, што се додатно провјерава. Али то очигледно није битно београдском опскурном аналитичару и уређивачком одбору „Побједе“.

Управни одбор „Матице Боке“
предсједник Жељко Комненовић