Светосавска академија у Котору

И ове године традиција одржавања Светосавске  академије наставља се у Котору, граду који баштини културне вриједности достојне пажње. У овом граду дјелује Српско пјевачко друштво „Јединство“ основано далеке 1839.г дакле у доба Аустријске владавине Боком Которском. Уз окупљење културних посленика у СПД Јединство сваке године уз умјетнички програм обиљежава се и крсна слава друштва и то баш Свети Сава.

Традиција одржавања Светосавске  академије у Котору дуга а ове године када се обиљежава  1.700 Миланског едикта навршава се и 200 година рођења Петра II Петровића Његоша чији је живот и образовање везан за Боку Которску, посебно Котор гдје је често боравио и добротској породици Ивановић/католици/ посветио пјесму „Србин Србину на части захваљује“.                    

На которској светосавској академији која ће се одржати у петак са посебним интересовањем очекује се бесједа митрополита Амфилохија посвећена Светом Сави али и јубилејима који се навршавају ове године.

Оно што је посебно атрактивно у оквиру обиљежавања празника Светог Саве у Котору је изложба београдског сликара Вељка Михаиловића под називом „Константин“.

Град Котор је добио привилегију да се умјетник прво представи у Котору а током године изложбу ће видјети поштоваоци умјетности у Нишу а затим и у Ватикану. Зато ће ове године празник Светог Саве у Котору бити у знаку високог домета умјетничке вриједности.