Серија „Бока поморска“ премијерно на ТВ ЦГ 1

Серија „Бока поморска“ премијерно на ТВ ЦГ 1

Једанаест епизода документарне ТВ серије „Бока поморска“ о славној поморској историји Боке которске премијерно на ТВ ЦГ 1 од недјеље 6. новембра 2022. у 21 час

Документарна ТВ серија „Бока поморска“ у продукцији НВО Матица Боке из Тивта и Удружења „Шта хоћеш“ из Београда, започиње своје премијерно приказивање на националном Јавном сервису Радио-телевизија Црне Горе у недјељу 6. новембра 2022. године у 21 час. Серија чији су аутори и сценаристи новинар и публициста Синиша Луковић и редитељ Растко Шејић, садржи једанаест 45-минутних епизода посвећених неким од најзнаменитијих помораца, бродовласника, поморских ратника или поморских предузетника, родом или дјелом из Боке.

„Бока Поморска“ гледаоца води на узбудљив, динамичан и интересантнан пут кроз бокешке музеје, архиве, мјеста историјских дешавања, кроз духовну и природну заоставштину Боке Которске. Путем сачуваних старих докумената, слика, карти, фотографија и разних артефаката, серија прича о дијелу пребогате поморске баштине јединог фјорда на Медитерану. О историји свједочи више од 50 релевантних саговорника – од историчара, археолога, музејских експерата, књижевника, историчара умјетности, свештеника, етнолога, самих помораца или потомака неких од славних бокељских капетана. Све то биљежи и спектакуларно кадрирање кинематографског сниматељског триа под палицом ветерана Часлава Петровића. У модерном дизајнерском руху, дјелу академског сликара Зорана Мујбеговића са Бјелила, уз анимирану компјутерски генерисану инфо-графику, обиље архивске грађе и илустрација из прошлих времена добија питкост и симболизам својствену интернет генерацији. Ауторска посебно компонована музика Владимира Лешића цјелокупном дјелу задаје ритам. У изради серије остварена је сарадња са бројним институцијама које се баве чувањем баштине поморске историје у земљи и свијету, укључујући Поморски музеј Аргентине, Историјски архив Трста, Поморски музеј „Сергеј Машера“ Пиран и многим другима. Серија доноси до сада невиђен приказ неких од најупечатљивих и назначајнијих личности из историје поморства Боке у периоду од средине 17. до краја 20.вијека.

Знаменити људи попут малтешког витеза- капетана Петра Желалића, руских царских адмирала Марка Војновића и Матије Змајевића, првих јужнословенских циркумнавигатиора Стевана Вукотића и Ива Висина, великог педагога капетана Марка Мартиновића, најјачих бродовласника-тајкуна свог времена Спиридона Гопчевића и Богдана Трипковића, те конструктора бродова Милоша Вукасовића, поморског иноватора Мирослава Штумбергера или вјештих и храбрих мореполоваца какви су били капетани Илија Дамјановића и Владо Ивелић, оживјеће у овом серијалу. Импресионираће нас оним што су постигли и свјетском славом којом су се окитили, али и натјерати да размислимо и преиспитамо себе, данашње, јесмо ли ми достојни њих, некадашњих.

„Поносан сам на „Боку поморску“. Овај пројекат започет је пре четири године и сада је коначно пред гледаоцима, после буре коју нам је свима у животе донијела пандемија. Врхунска кинематографска екипа „Шта хоћеш“ с којом квалитетно креативно сарађујемо већ дуго година освјетлала је образ. Тематика серије је суштински важна за трајно разумијевање и поштовање вриједности Боке которске. Историја као учитељица живота у свом савременом издању.“ – нагласио је Жељко Комненовић, извршни продуцент серијала испред Матице Боке.

„Била ми је зузетна част и задовољство да као косценариста и водитељ, учествујем у стварању ове серије. Изазован и нимало лак осјећај дужности да као Бокељ, испричам дио узбудљивих, понекад и готово невјетроватних животних прича и подвига ових људи, може се мјерити само са огромним поносом који носим као скромни баштиник онога што су ти и њима многи слични други поморци из Боке, током вјекова уткали у овдашњу културну баштину, материјална богатства и специфични идентитет мог завичаја.“- истиче Синиша Луковић“, један од аутора серије „Бока Поморска“.

„Велики је изазов испричати кинематографским језиком прећутану славну историју Боке кроз важне личности, носиоце и кројитеље светских историјских токова. Сама је Бока увек ћудљива, као скок у заталасано море, али мислим да смо успели да препливамо овај дивни залив заједно са свим бродовима, бродицама, чамцима, захваљујући данашњим умним Бокељима, али и духовима великих капетана и адмирала чије су животне приче бескрајно узбудљиве, важне и поучне.“ – нагласио је аутор концепта и редитељ серије Растко Шејић.

Епизоде серије „Бока поморска“ ће бити емитоване једном недјељно, сваке недјеље са почетком у 21 сат на Првом програму РТЦГ, као и на Сателитском каналу РТЦГ-а.

Trailer preview: https://youtu.be/0BwyK-vUPwQ

Аутор концепта, редитељ: Растко Шејић; сценариста, новинар: Синиша Луковић; извршни продуцент: Жељко Комненовић; кинематографи: Часлав Петровић, Александар Калезић, Марко Ристић; дизајнер: Зоран Мујбеговић.

Продукција: Матица Боке и Шта хоћеш, 2022.