Скупштина Матице Боке

Скупштина Матице Боке дала повјерење актуелном руководству

Борба са лошим законом о Морском добру главни циљ

Тиват -У присуству преко 70 делегата из свих градова Боке, Матица Боке је на Скупштини која је одржана у Тивту изабрала ново руководство. Делегати из седам подружница Матице Боке, Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Грбља, Паштровића и Кртола одали су повјерење актуелном руководству, па ће и у наредне четири године на челу Управног Одбора бити Жељко Комненновић, а на челу Скупштине ове НВО, Драган Лепетић. За потпредсједника скупштине изабран је адвокат Божидар Чармак, као и нови Управни одбор и нови састав подружница. Изборној Скупштини Матице Боке присуствовали су генерални конзул Србије Слободан Бајић, конзул Србије Зоран Дојчиновић, потпредсједник општине Тиват Илија Јановић, предсједница ДСС Драгица Перовић, Патриција Побрић из которске „Наше акције“, Илија Бућин из НВО „Јаз Мрчево поље“ и представници компаније Катари Диар.
Подносећи извјештај о раду у протеклом периоду, предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић, рекао је да је ово регионално удружење у турбулентним временима показало отпорност и упорност у борби за интересе Боке и Бокеља. „Борили смо се за праведнија законска рјешења и заштиту приватне својине у зони морског добра, очување књижевног српског језика и ћирилице, залагали за културну, привредну и духовну ревитализацију Боке, неуморно издајући књиге и публикације о Боки. Иза нас је значајан број јавних трибина и скупова који су имали завидну посјету и изазвали велику пажњу јавности. За нама је у протеклом периоду и десетак издавачких подухвата, којима смо ризници бокељске публицистике придодали наслове на које можемо бити поносни. Трудили смо се да прије свега дјелима покажемо приврженост идеји свеукупне обнове Боке као јединственог региона, њеног унапређења у културном и друштвеном смислу. О томе колико смо успјели можемо дискутовати, али можда најважнији успјех Матице Боке у претходном четворогодишњем периоду јесте популаризација Боке, њених духовних и традиционалних вриједности у њеним историјским границама од Конфина до Куфина у модерном смислу“, рекао је Комненовић најављујући активности у борби за измјену новог Закона о Морском добру. Потпредсједник општине Тиват Илија Јановић истакао је да се Матица Боке профилисала као удружење са великим угледом и значајем за Боку которску и Тиват обећавајућу институционалну подршку општине, а предсједница ДСС захвалила се Матици Боке на њјеној борби са штетним законима прије свих Закона о слободи вјероисповјести.
„Углед који има Матица Боке, његовање традиције, културе, заштите историјских тековина Боке имају огромни значај како за садашњост тако и за будућност. Сарадња Генералног конзулата Републике Србије и Матице Боке је на врло високом нивоу , а наше опредјељење је да у складу са својим надлежностима и са важећо дипломатском праксом оебзбиједимо да се глас Матице Боке чује и у Републици Србији. Посебно смо поносни на пројекат „Михаило Идворски Пупин – Пут ка светлости“ који је Матица Боке у сарадњи са Генералним конзулатом Републилке Србије у Херцег Новом заједнички реализовала. Пројекат је приређивањем академија реализован у Котору и Херцег Новом. Овим пројектом Матица Боке је такође показала да у потпуности заслужује углед како код грађана Боке которске тако и Црне Горе и Републике Србије“, истакао је генерални конзул Србије, Слободан Бајић.
„Желим да живим у просперитетној, економски јакој и напредној регији Боке которске са великим степеном културне и економске аутономије. Постоји тенденција гурања Боке и Бокеља у један економски завистан статус. Бокељима и Приморцима појуавају да узму извор средстава за живот и то је основни проблем. За мене је главни циљ Матице Боке као невладине и аполитичне организације заштита од штетних закона, првенствено о Морском добру“, рекао је предсједник подружнице Матице Боке за Кртоле и Луштицу Иван Старчевић залажући се да подружнице Матице Боке искористе институт слободне столице у локалним скупштинама на начин како се то ради у Тивту и Херцег Новом.
„Ова организација је последње четири године направила изузетно добар искорак напријед у односу на претходно вријеме. Ово више није друштво за комеморације и обиљежавање сјећања и минула времена. Морамо ићи напријед и заиста свака част за овако густ програм који се дешавао последњих година. Нарочито је важан глас против накарадне законске регулативе Закона о морског добру, слободи вјероисповјести, Просторног плана обаланог подручја. Матица Боке је објединила све здраворазумске политичке снаге на подручју Боке и око неких тема били смо поприлично јединствени“, рекла је Оливера Доклестић из Херцег Новог.