Успјешан концерт Јелене Ковачевић и Сање Божене Ухде Митровић у Тивту

Маестрално путовање кроз музичке епохе

Матица Боке приредила је успјешан концерт класичне музике у галерији Бућа пијанисткиње Јелен Ковачевић и челисткиње Сања Божена Ухде Митровић. Галерија је била уска да прими све поштоваоце класичне музике, а познате међшународне солисткиње су присутне провеле кроз разне музичке европске правце и епохе, маестрално изводећи композиције Бетовена, Шумана, Сен Санса и Де Фаље.”Клавир сам почела да свирам јако мала, са три године. Са четири сам в ећ добила први час клавира. Почела и никад стала. До сада. Свирала сам пуно у Њемачкој, Швајцарској, Јапану, САД, Италији, на нашим просторима у бившој Југославији. Људи који долазе на концерт класичне музике су људи који воле ту музику, уживају. Добили смо многе похвале. Долазе и професори, стручни људи. Свугдје људи ту музику примају са срцем. Концерти су важни, а на концерту треба и рећи нешто о аутору и композицији прије него што се изведу. Мислим да се то и људима свиђа. Јер композитори су били људи као и ми, са врлинама и манама“, каже Јелена Ковачевић.

“Љубав према виолончелу сам добила са 11 година пошто је мој комшија био челиста. Слушала сам како вјежба и ја сам то хтјела. И знала сам да ћу га свирати целог живота. Ја свирам само класичну музику, а данашња млада генерација комбинује чело и виолину. Ја, ипак, припадам класичној, старијој генерацији. Већ више од десет година сарађујем са Иваном Ковачевић. Она је студирала код мог мужа. И била је најбоља.

Тиватска публика је фанстастична, амбијент диван. Могу рећи све најљепше. Вечерас смо свирали и Бетовена, једно велико дело” – казала је Сања Божена Ухде Митровић која је студирала на Музицкој академији у Бечу у класи реномираног професора Андре Наваре. Од 2002. године ради као доцент за виолончело на Педагошкој академији у Карлсруеу.

Которанка Јелена Ковачевић музиком се бави од најранијег дјетињства. Похађала је бројне мастер курсеве клавира код еминентних умјетника као што су Бруно Цанино, Марц Мц Цраy,Константин Богино,Итамар Голан, Ирина Берковиц,Тори Стодле, Едвардо Хуберт и Фауре квартет.

Наступала је као солиста и камерни музичар у Њемачкој, Швајцарској, Италији, С.А.Д-у,Јапану, Србији, Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини. Од 2010. ради као корепетитор и професор клавира у Требињу и Дубровнику.

Ж.К.