У Порто Монтенегру отворена изложба „Тиватски сликари“

Тиватски сликари, тиватско знање и памет

Тиват – Збирка поморског насљеђа у Порто Монтенегру била је мала да прими све заинтересоване за изложбу „Тиватски сликари” коју је у склопу музичког програма „Пургаторија“ организовала Матица Боке уз подршку Порто Монтенегра, општине Тиват и Луштице Беј. Изложбу је отворио продуцент ЦЗК Невен Станичић, а најављена је ускоро и промоција луксузне монографије. Отварању изложбе поред бројних званица из јавног живота Тивта и Боке присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Црној Гори, Душан Бајић и конзул Зоран Дојчиновић.

„Имамо велико задовољство да у нашој збирци, пред можда најбројнијом публиком кад су свечана отварања у питању, представимо најбоље из Тивта. Тиватски сликари – једна заиста вриједна и нама драга изложба коју ће наредних десет данас видјети грађани, туристи и инострана наутичка клијентела у Порто Монтенегру. Велику захвалност дугујемо Матици Боке и Центру за културу Тиват” – рекао је Данило Калезић, портпарол Порто Монтенегра.

„Монографија о тиватским сликарима је епилог ове изложбе. Дуги мјесеци напорног рада су се исплатили. Када видимо све вас на окупу и кад видимо радове 20 сликаре срећни смо. Ми смо гледали тиватску ликовну сцену као један засебан феномен. Рад на књизи био је веома захтјеван и не бисмо га могли реализовати без велике подршке Порто Монтенегра и потпарола Данила Калезића, општине Тиват, службе предсједника општине, Центра за културу на челу са новим руководством и Војом Калуђеровићем и Луштицом Баy. Поносни смо да је то дјело Тивта – тиватски аутори, тиватско знање, тиватска памет. Тиват није био познат попут Херцег Новог, Будве или Котора као умјетнички град. Био је град мајстора заната у стогодишњем Арсеналу, а ликовна сцена развијала се самостално и готово непримјетно као засебна појава” – истакао је Жељко Комненовић, предсједник УО Матица Боке најављујући промоцију монографије „Тиватски сликари“ за крај мјесеца.

„У име сликара захваљујемо се прије свега Матици Боке, Центру за културу, Порто Монтенегру и свима који су помогли. Једна велика захвалност. Ми смо се до сад појединачно представљали, а ево нас сада заједно. И мислим да су се наше слике лијепо уклопиле у овај простор”, истакао је тиватски акадмески сликар Ивица Аранђус.

„Размишљам о томе шта би све могла да значи одредница „тиватски сликари”. Да ли је то само адреса, мотив који раде у својим дјелима или можда постоје неке скривене ствари попут покрета, надахнућа, центра, сцене. Тиват је врло специфичан град кад је умјетност и култура у питању. Ликовна сцена Тивта је заживјела последња у Тивту, тек 1976. године са првом изложбом Ликовног салона Тиват. Излагало је седам умјетника. Након тога 1983. основано је Ликовно друштво које је традиционално излагало 13. јула. Ликовна сцена у Тивту је пуно значила, а сада тиватски сликари много више значе и Црној Гори. Комплименти прије свега Матици Боке и умјетницима“, рекао је Невен Станичић отварајући изложбу.

У музичком дијелу програма наступила је млада виолинисткиња Милена Петковић.

Ж.К.