У СПОМЕН ОСНИВАЧУ МАТИЦЕ БОКЕ

Априла 2021. уснуо је у Господу Василије Васко Костић, један од оснивача Матице Боке и ОБНОРА, почасни предсједник Михољског збора. Васко Костић је први ваздухопловац у Боки након Другог свјетског рата. Од 1995. ванредни је члан Друштва историчара Црне Горе.

Митрополит Амфилохије га 2017. одликује Орденом Св. Саве трећег степена.
Објавио је више од 40 књига и преко 800 текстова у различитим часописима и зборницима.
Рођен 1930. у честитој кртољској породици Костића, Васко Костић је животом свједочио оно о чему је у својим дјелима писао: истинољубивост, његовање својег, аутентичног уз поштовање различитог, туђег.
Истрајним радом на проучавању културе и традиције Боке Которске, Костић је истицао да за цивилизовани свијет, сваки рукопис старији од једног вијека, представља коцкицу мозаика значајног културног блага. Костићева дјела путоказ су свима нама како се штити културни идентитет Боке Которске. Матица Боке као удружење које његује традиционалне вриједности културе дијалога и толерантности, у Васку Костићу је имала пријатеља, вриједног сарадника, покретача многих активности. Без истрајности коју је радом свједочио, не бисмо имали забиљежене и сачуване драгоцјене податке из прошлости Боке који су нам и увијек ће бити путоказ и исходиште за даље дјеловање Матице.
Личности попут Васка Костића потврђују мисао да велики људи никада не умиру јер живе кроз своја дјела. На нама је да од заборава чувамо његов лик и дјело и да унапређујемо идеју о Боки Которској као регији од посебног историјског и културолошког значаја за Црну Гору.
Нека Господ буде милостив души његовој! Слава му!