Matica Boke: Которски грб као ратни плијен завршио у Италији

Нису само комунисти уништавали грбове и симболе који су говорили о оним прије њих, већ и насљедници (бар по нацији) Млетачке републике, у овом случају Италијани, који су као припадници окупаторске војске ове државе 1941. скинули са унутрашњег дијела главних которских градских врата грб (бијелог орла) Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС) (Југославије).

Да је то тако потврда је и поменуто знамење које се чува у лапидаријуму града Фано у Италији, за којег арх. Јовица Мартиновић, у једном свом претходном тексту, каже: “Италијани су са унутрашње стране Главних градских врата у Котору скинули такозваног Бијелог орла, исклесани грб Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (Југославије) и упутили га као ратни трофеј бродом у италијански град Фано, гдје је виђен у тамошњем Лапидаријуму.Дакле, то је грб који је стајао у унутрашњости главних врата, Када је капитулирала Југославија италијанска војска је ушла у Котор, скинула грб и послала га у Италију. Што се тиче натписа, мислим да је 1948.посвећен италијанским војницима из Фаноа који су 1941.изгинули при освајању Котора.
Мислим да су Италијани тај рат и те борбе доживјели као борбу за ослобађање Црне Горе, те да се на дну плоче зато помиње либеро Монтенегро”, каже Мартиновић.

Иначе, када је ријеч о овој теми, познато је да се Заједница ИтаИлијана Црне Горе већ дуже вријеме залаже за враћање уклоњеног грба са млетачким лавом, на мјесто (спољњи дио главних градских врата) гдје се након Другог свјетског рата налази знамење послијератне Југославије са комунистичким мотивима и Титовим ријечима уклесаним у камен: “Туђе нећемо, своје не дамо”.

Иницијативи Заједнице Италијана противе се борачка удружења.

Када се све узме у обзир чињеница је да, за разлику од италијанских ратних и комунистичких послијератних, власти Краљевине СХС (Југославије) нису имале рушилачки однос према прошлости, обзром да нису дирали венецијанског лава, којег су касније скинули комунисти, већ су само додали своје знамење.

Можда би слиједећи тај примјер, постављање свих грбова на видна мјеста, без рушења постојећих, било најбоља порука данашњих Которана генерацијама које долазе.

Матица Боке ће у наредном периоду покренути акцију да се грб из Италије врати Котору.