Сјећање на 16.годишњицу НАТО бомбардовања СРЈ

Да се не заборави

Матица Боке, Мировни покрет „Не у рат-Не у НАТО“, Ветерани 63. падобранске бригаде Црна Гора и Братство православне омладине Црне Горе обиљежавају 16. годишњицу НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе.

У уторак 24.марта на градском гробљу Брдишта представници ових организација обићи ће гробове Марка Аврамовића, припадника 63. падобранске бригаде и Драгана Бјелановића припадника Министарства унутрашњих послова који су страдали 1999. године током ратних операција на Косову и југу Србије. Парастос Марку и Драгану као и жртвама НАТО бомбардовања служиће архијерејски намјесник бококоторски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић и игуман манастира Михољска Превлака, Бенедикт са свештенством. Помену који почиње у 11 часова присуствоваће и породице Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића.

У недјељу 29.марта у каноници горногрбаљског села Сутвара одржаће се трибина на којој ће бити гости посада 3.ракетног дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде која је оборила Ф117 Ноћни соко на челу са потпуковником Ђорђем Аничићем. Ђорђе Аничић био је замјеник команданта 3. ракетног дивизиона, помоћник руковаоца гађања у борбеној послузи која је за вријеме НАТО бомбардовања 1999. године 27. марта у 20.42 оборила авион Ф-117А Ноћни соко. Авион је пао у атар сремског села Буђановци. Авион је оборен ракетним системом С-125 Нева. Трећи ракетни дивизион је оборио и Ф-16 који је пао у рејону села Накучана код Шабца.

На трибини која ће почети у 19 часова биће приказан и краткометражни документарни филм о активностима Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“, а учесници трибине биће предсједник овог покрета, Гојко Раичевић и предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић.