175 година Јединства

175 година СПД „Јединство“

У обраћању на академији одржаној у Центру за културу поводом јубилеја – 175 година обстојања и рада Српског пјевачко друштва (СПД) „Јединство”, његов предсједник Војин Лазаревић истакао је значај ордена којим га је одликовао Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ). „Орден је вриједна пажња на историју СПД „Јединство” које је 175 година у овом мјесту промовисало културне, националне и хришћанске вриједности. Без “Јединства” овај град не би изгледао овако како данас изгледа”, казао је Лазаревић. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије јуче је на Светој архијерејској литургији у цркви Светог Николе уручио Лазаревићу високо одликовање СПЦ – Орден Светог деспота Стефана Лазаревића „за допринос Цркви, православљу и прослављању Христа Господа”. Лазаревић је у име Друштва митрополиту Амфилохију уручио специјалну захвалницу, замоливши га да и даље својом молитвом и пастирском бригом прати рад „Јединства”. Предсједник СПД је рекао и да орден представља признање и обавезу његовим члановима  и подстицај да чувају идентитет и вјеру. Бесједу на академији ове године одржао је почасни члан „Јединства” пјесник Матија Бећковић осврнувши се посебно на период Немањића.

„Вјерни, мили и љубазни, тако се обраћао Которанима један од Немањићких владара. Допустите да послије толико вјекова и ја ову кратку ријеч почнем тим и таквим поздравом у навечерје 1000-годишњице св. Јована Владимира, о 200-годишњици св. Петра ИИ Петровића Његоша, о 200-годишњици св. ђакона Авакума, о 150-годишњици смрти Вука Караџића, о 70-годишњици смрти Николе Тессле, о 70-годишњици смрти Јована Дучића, о 80-годишњици од убиства краља Александра, о 100-годишњици Стевана Мокрањца, о 100-годишњици рођења патријарха српскога Павла, о 175. рођендану СПД „Јединство” у Котору”, казао је Бећковић назначивши значај овог јубилеја који се „раменује са најславнијим датумима српске културе и историје”. Он је рекао и да у прослављању св. Саве, (крсна слава „Јединства”) нису учествовали само Срби. „Један од католика који се зове Вицко Трипковић записао је да је у Боки Которској подигнут највећи број храмова у славу св. Саве. Записао је да у српском народу предање о св. Сави живи као света ватра и да то није чуо од свештеника Српске цркве. Запамћено је да је почетком 19. вијека Бока имала око 700 малих и великих лађа које су улазећи у залив поздрављали манастир Савину, а оне који су имали једра, на њима су као заставу имали његову икону. Бокељи су уносили бадњаке уочи Савиндана, што је само још један доказ како је св. Сава само друго име за Исуса Христа, а Савина друго име за Боку Которску.

Признања за животно дјело и допринос раду и обстојању СПД „Јединство” уручена су: протојереју-ставрофору Момчилу Кривокапићу, Смиљи Кривокапић, Славку Рогановићу, Владу Липовцу и Војину Лазаревићу.

Хоровима „Јединства”, малим и великим, дириговали су Ивана Кривокапић и Михајло лазаревић, а у програму су наступили и бројни вокални и солисти на инструментима.

Програм је водио Душан Давидовић који је поред историјата „Јединства” представио и оне који су као „златни” спонзори, посебно у посљедњих 20 година помогли његов рад: Општину Котор, Канцеларију за дијаспору и Србе у региону Владе Републике Србије, Алексеја Прилевског, Павела Савкина и Војина Лазаревића.

Захвалницу СПД јуче је на литургији у цркви Светог Николе добио и владика Јоаникије. По ријечима митрополита Амфилохија, „значај његовог присуства на свечаности не огледа се само у томе што је као епископ будимљанско-никшићки увеличао славље „Јединства” већ и у томе што је преко њега на данашњој светковини у Котору био присутан и свети свештеномученик Јоаникије, по коме је Владиока Јоаникије и добио име на монашењу”. Захвалнице су уручене и руском академику и сликару Сергеју Присекину, Али Кожини и Игору Коњишеву из Москве и Александру Бељакову, чијим трудом је у Херцег Новом подигнут храм праведном Теодору Ушакову. Литургији су присуствовале бројне личности црквеног и културног живота, међу којима и академици Матија Бећковић и Димитрије Стефановић, који је у току литургије читао Апостол. Испред цркве Светог Николе Градска музика Котор свирала је у част јубилеја „Јединства”, а чланови хора су узвратили пјесмама о св. Сави.