21. Сабор Братства православне омладине Црне Горе на Михољској Превлаци

Гдје је текло и капаће

Светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача и свечаном академијом Братство православне омладине Црне Горе обиљежило је данас на Михољској Превлаци 21. Сабор ове омладинске црквене организације. Свету архијерејску литургију служио је епископ славонски Јован са бококоторским свештенством, а Сабору је присуствовао конзул Србије, Зоран Дојчиновић као и бројни чланови братстава из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

Епископ Јован је преносећи благослове патријарха српског Иринеја и митрополита црногорско приморског Амфилохија у свом обраћању нагласио духовне везе између благодати Божије мученика у Јасеновцу и новопредстављених мученика Превлачких.

„Да би Бог заувијек повезао Превлачке мученике са мученицима Јасеновачким, Глинским, Јадовинским, свим оним бројним мученицима који су поновили Косовско страдање и Христово страдање током Другог свјетског рата. Не заборавите да су то наши дједови, баке, стричеви и да их није било лако препознати као свете, као мученике, као оне које поредимо Светим Димитријем, Георгијем, Теодором. Преносећи њихов благослов желим вам сваку радост“, истакао је владика Јован. Он је са учесницима Сабора подијелио причу о једном од чланова Младе Босне, атентатора на Франца Фердинанда, преносећи сјећања из дјетињства које је провео у Босанској Градишци. „Као мали брали смо трешње око неке старе куће у коју је са времена на вријеме долазио неки старији човјек. Један од нас, неки мудрац ћопићевски каже – „Знате шта, ми би се требали припазити. Чуо сам да је овај чича једном убио неког човјека“. Чича је био Васа Чубриловић, а тај човјек кога је убио био је Франц Фердинанд“, испричао је владика Јован поручујући „гдје је некад лило, капље још и капаће довијека“. „Ни српску душу више неће угушити“, рекао је епископ славонски.

Званице и учеснике академије поздравио је предсједник Братства православне омладине, јереј Миајло Бацковић истичући да је ово удружење чије је сједиште на Михољској Превлаци за 21. годину реализовало бројне хуманитарне активности међу којима и санирање посљедица поплава у Србији и Републици Српској. „Скупили смо 200 добровољаца који су учествовали у грађењу насипа у Обреновцу и Шапцу. Јавило се преко 500 наших чланова, али су из Србије тражили да иду само квалификовани“, рекао је предсједник Братства православне омладине.

На свечаној академији на Михољској Превлаци говорио је предсједник Мировног покрета „Не у рат, не у НАТО“, Гојко Раичевић.

„Има нас упркос отвореном прогону и затирању свих трагова нашег народа у „држави“ која за себе каже да је настављач традиција некадашње славне Црне Горе. То каже „држава“ чији је темељ у Пољу Косову, а кров у крсташ барјаку Бошка Југовића… „Држава“ која је  пљунула у сопствени извор признањем разбојничке творевине разбојничког НАТО пакта!  Директно признавање парадржаве, или овјенчавање звјездицама у бриселском споразуму –  исто је!

Ми као народ дијелимо судбину наше прогоњене мајке Цркве православне, коју у овој „држави“ прогоне и налазе јој двојнике у циркуској клапи – ЦПЦ- црногорског путујућег циркуса – грешног Мираша Дедеића. Шта се спрема овом народу, коначно се јасно види на стогодишњицу Великог рата, кроз координисани пројекат поражених сила из Првог, али и Другог свјетског рата, да се ревидира историја. Поражени, али и њихови данашњи савезници, планирали су да јубилеј дочекамо постиђени, тумачењем да смо изазвали тај крвави светски рат и милионске жртве. Покушај новог распећа народа, који је у том рату изгубио више него четвртину становништва, кренуо је стављањем Гаврила Принципа у ранг терористе“, рекао је Раичевић.

Он је истакао да се врхунац цинизма одиграва у данашњој Црној Гори „под идиличном представом НАТО интеграција коју нам намеће власт уз поменуту колаборацију нејаких душа“. „И то све упркос свјежем сјећању на страховиту и кукавичку агресију којом је, тај исти војни савез, прије само 15 година разарао наше домове, убио свету Милицу Ракић и муринске мученике и посуо, све нас, радиоактивним прахом“, истакао је предсједник Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО“. Раичевић је нагласио да је муниција за убијање у Новорусији, испаљена из истог оружја из којег је страдао народ на мученом Космету и српским Крајинама.“Борба против православља и словенства већ постаје званични идентитет вашингтонске политике и наш одговор треба да буде спремност на трпљење и жртву, али и на бескомпромисни отпор“, поручио је Раичевић.

На скупу говорили и Немања Девић, представник „Наше Србије“ и портала „Српски код“, предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић, а на тему „Српски добровољци из Боке у Првом свјетском рату“ бесједио је члан Братства православне омладине из Грбља, Стефан Спасојевић. Стихове Матије Бећковића и дјелове есеја о Младој Босни, Ива Андрића казивао је глумац Небојша Миловановић, а музичком дијелу програма наступили су Даница Никић, Иван Рашовић и Асим Сарван.

Ж.К.