Богат извор докумената и архивске грађе за будуће истраживаче

Ресторан „Бокељска кужина“ у Радановићима био је узак да прими љубитеље писане ријечи из Грбља и Боке које је окупила промоција књиге „Грбаљ – братство Мршуља и село Наљежићи“ Крста Мршуље.

Ријеч је о обимној илустрованој збирци докумената у издању Матице Боке у коме је Мршуља, ликовни умјетник и сакупљач духовног насљеђа Грбља прикупио најзначајнију документациону и архивску грађу везану за своје братство, село Наљежићи и читав Грбаљ.

О књизи су говорили предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић, Љубо Мачић и аутор, а пјесме Крста Мршуље рецитовале су његова кћерка магистар Јорданка Мршуља и професор Ивана Кецојевић. Модератор вечери био је новинар Душан Давидовић.

„Историјски слојеви су сачувани у скоро свакој грбаљској кући, сваком братству, али се ти слојеви срећом и данас надограђују и вјерујемо да ће се још надограђивати. Обзиром на значај и улогу Грбља у историји Боке, нема довољно истраживачких радова попут ове књиге, па је допринос Крста Мршуље у исто вријеме и позив за младе истраживаче и ауторе да доказане вриједности Грбља и људи овога краја још свестраније анализирају, публикују и оставе потомству. Прије шест година Љубо Мачић нас је обрадовао капиталним дјелом о Грбљу, прије 60 година професор Предраг Ковачевић са Пријевора оставио је књигу о Грбљу, било је и других књига, али мало колико се може и мора знати о Грбљу и његовим људима“, истакао је Давидовић.

Предсједник УО Матице Боке Жељко Комненовић, истакао је да је овом Удружењу част што је издавач књиге Крста Мршуље. „Крсто Мршуља је одржао ватру истраживања и дигао споменик себи, свом братству, својим Наљежићима и на крају свом Грбљу. Пред нама је монументално дјело које је у ствари посао за читав тим истраживача, историчара умјетности, етнолога, историчара а Крсто је све сам то објединио и успио. То је радио искрено, из велике љубави према свом крају. Није желио да буде претенциозан, објавио је документа која ће бити вјерујем извор бројних будућих истраживања овога краја. Пред нама је како је Крсто назвао „Илустравана збирка докумената“ која почиње од Грбаљског Законика и докумената митрополита црногорско-приморског Митрофана Бана, па све до оснивачких докумената ФК Грбаљ и Пјевачког друштва Грбаљ и првог телефонског рачуна који је стигао у овај крај“, рекао је Комненовић.

„Књига представља богату збирку писаних и штампаних докумената и новинских чланака које упечатљиво свједоче о бројним догађајима на подручју Грбља и шире околине. Књига је плод дугогодишњег истрајног рада на сакупљању различите документације о свом ужем и ширем завичају, али прије свега врло успјешан наставак породичне традиције, својих ближих и даљих предака. Осим огромне воље и урођених склоности Крсто Мршуља је зналачки користио претходно стечена знања, а сва три дијела ове књиге су богато илустрована различитим фотографијама у боји, посебно неких цркава и познатих свештених лица, сеоских објеката и природних пејзажа“, рекао је Љубо Мачић.

„Оно што је сигурно заробило моју душу и срце јесу Христова вјера, Светосавски завјет и Лазарева заклетва. Вођен овим начелима желим исказати искрено поштовање и захвалност према свима вама који сте присутни и свима онима који се буду срели са овим мојим дјелом. У себи носим дјелић крви и гена наших предака, грбаљског поноса  који се исказивао у тренуцима весеља и туге. Баш ти сегменти мог идентитета допринијели су да у писано дјело преточи дјелић прошлости, узимајући улогу својеврсног хроничара који је настојао да свој приказ поткријепи документима, писаном ријечју или сликама, било да је ријеч о истинитом догађају или легенди. Рад на овој књизи започео сам прије десетак година, а грађу сам дуго сакупљао и класификовао доступни материјал, водећи рачуна да ова збирка има своју вриједност за савременог читаоца и будућим нараштајима“, истакао је аутор књиге.