Бока поморска 05: Адмирал Марко Војновић

Свјетска премијера пете епизоде серије „Бока поморска“ о адмиралу Марку Војновићу из Херцег Новог на програму ТЦ ЦГ 2 у недјељу 4. децембра 2022. у 22:30

Како је један изданак познате новске породице дипломата, књижевника, политичара и војника, крајем 18. вијека достигао сам врх руске царске флоте?


Реноме вјештог и одважног поморског официра Марко Војновић изградио је успјешно ратујући против Османлија по Медитерану као командант руских ратних бродова. Знањем, способношћу и храброшћу се овај храбри Бокељ у руској служби уздигао до највећег морнаричког чина – адмирала флоте. Под њиме су служили и калили се неки од каснијих најпознатијих руских адмирала попут Фјодора Ушакова и Дмитрија Сењавина.


Војновић је предводио и за царску Русију стратешки врло важну војну и истраживачку мисију на Каспијском мору и допринио ширењу руског утицаја на простору некадашње древне Персије. Адмирал Марко Војновић одиграо је кључну улогу у формирању руске Црноморске флоте и установљавању Севастопоља на Криму као њене главне базе. Био је то и човјек који је својим западњачким театралним наступима знао задивити и саму царицу Катарину Другу.


Документарна ТВ серија „Бока поморска“ премијерно се емитује на ТВ ЦГ 2 сваке недјеље у 22:00 часа, са репризом понедјељком на ТВЦГ 2 у 10:00 х, те на сателитском програму ТВ МНЕ понедјељком у 23:00 часа.


Форшпан: https://fb.watch/h7hCzA3Dn7/


Аутор концепта, редитељ: Растко Шејић; сценариста, новинар: Синиша Луковић; извршни продуцент: Жељко Комненовић; композитор: Владимир Лешић; кинематографи: Часлав Петровић, Александар Калезић, Марко Ристић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић


Продукција: Матица Боке и Шта хоћеш, 2022.