Црквица на хриди уз обалу у Доњем Грбљу СВЕТИ НИКОЛА ЗАШТИТНИК ПОМОРАЦА

Једна од најзанимљивијих и вјероватно најмањих православних цркава у свијету јесте она подигнута на хридини, у мору, у близини села Кримовице у Доњем Грбљу у Боки Которској.

По предању подигли су је грчки поморци које је од невремена спасио свети Никола па су у знак захвалности подигли мали храм који је страдао у потресу 1979.године. Црквица је обновљена и постављена на хридину у септембру 2003.г. захваљујући упорности и доброј вољи одбора за обнову храма Свети Никола. Саграђена је на терену Грбља а онда транспортована морским путем и уз помоћ моћне дизалице и спретних неимара постављена је на хридину. Црква је тешка 14 тона, широка метар и по,дугачка је са апсидом два и по а висока три и по метра.О љетњем Никољдану 22.маја, организује се литија морским путем од рибарског села Бигова до хридине где је постављена црква светог Николе, а под кровом ове јединствене црквице може стати свега четири до пет особа.

Но, офарбана у бијело, црква светог Николе је оријентир али и духовна снага поморцима када пролазе у близини стјеновите обале Доњег Грбља али и моћни заштитник онима који плове по далеким морима свијета,међу којима су и бројни

Бокељи…

 

Д.Давидовић