Представљења Декларација о заштити приватне својине


Представници грађанског ентитета Фејсбук група „Наше огњиште“, НВУ „Матица Боке“, НВУ „Могул“ из Улциња, НВУ Тиватска Антикорупцијска Иницијиатива, НВУ „Јаз и Мрчево Поље“ и Грађанске Алијансе синоћ су на трибини у Дворцу краља Николе потписали Декларацију о заштити приватне својине. Декларација која је грађански одговор прије свега на Владин Леx специалис за Буљарицу, има за циљ да се, како је наведено, у коначности отклоне створени проблеми и свеобухватно и системски заштите приватна својина, стечена права и принципи слободног тржишта, те да се трајно уклоне сви правни акти из правног и институционалног система државе који представљају правно насиље према друштвеним категоријама власника и инвеститора у Црној Гори. „О нама се говори да смо рекеташи и непријатељи државе, а само тражимо да живимо нормално и да сами валоризујемо своју имовину и да због тога немамо проблеме. Кроз измјене закона о експропријацији добили смо цијели низ проблема које хочемо да уведемо у ову Декларацију која је основ за нашу сарадњу са друштвеним и међународним субјектима. Ово је прича која се тиче сваког човјека и региона у држави. Спремни смо на крајње напоре и жртве да успијемо у овоме до краја. Слична ситуација се спрема за још 23 локације у Црној Гори према плану за 2015. Наше идеје нису персоналне промјене у Влади и Скупштини, ми бранимо право приватне својине. Желимо да се донесе планска документација за цијелу државу за наредних 50 година“, рекао је поред осталог  Божидар Чармак из групе „Наше огњиште“.

Жељко Комненовић из НВУ „Матица Боке“  рекао је да је у Црној Гори сада на сцени покушај правног насиља државе над приватном својином, а да је на ове покушаје стаљинистичких метода превођења приватне имовине на приморју у државну  одговор – револт и отпор. Комненовић је рекао да се под плаштом јавног г интереса власницима жели одузети земља на Плавим хоризонтима и у Буљарици како би се тамо градили виле за продају и кондо хотели. „Држава више није сервис грађана, већ су грађани овако сервис држави.  Покренули смо овако заштиту приватне својине, загарантовану Уставом, у другом дијелу јуна у Петровцу имаћемо  трибину о експропријацији“, рекао је поред осталог Комненовић.

Амбра Деклић, насљедница породице Зубер-Греговић, рекла је да су је веома узнемирила сазнања о овим активностима Владе за које је чула прије три мјесеца, указујући да су такве намјере пријетња грађанима.

„Декларација је веома позитиван примјер који подржава права приватне својине,  слободне воље, грађанства  и консензуса. Влада мора транспарентно да се понаша, овакве потезе че мотрити међународна заједница“, рекла је Деклић.

Истичући да је ово заједничка прича и приморја и центра и сјевера Црне Горе, Драган Шепељ из „Нашег огњишта“ рекао је да се директно укључио у ове протесте кад је видио шта све доносе нова законска рјешења, која је оцијенио као крајње недобронамјерна, и када је видио реакције грађана Улциња и Боке на Закон о морском добру. „Све се покрива јавним интересом, а све раде сестра и два брата у цијелом процесу. Ми овдје и овако желимо да сачувамо основна људска права која у земљама са јаким правним системима уживају заштиту стотинама година. Ово је наша  објава којом се каже „Доста!“  правном насиљу, да се о њему убудуће говори као о споредној ствари а не као о мејнстриму“, казао је поред осталог Шепељ.

Умјесто најављеног Џемала Перовића из улцињског  НВУ „Могул“, говорио је његов пријатељ Дритан Абазовић који је истакао да иступа као грађанин, а не као политичар. За посјетиоце трибине Абазовић је рекао да би свака нормална држава била поносна да има такве грађане и да је изузетно позитивна ствар што су се у одбрани универзалних вриједности окупили људи из свих приморских градова. „Жалосна је  земља чији су грађани са својом скромном имовином жиранти лоших Владиних политика. Читав сет закона је скројен да се лоша економска ситуација пребије преко леђа грађана. Ми у Улцињу имамо огромних проблема са реституцијом,  пропада 18.000 стабала маслина јер држава не  жели да их врати стварним власницима. Има ли прече обавезе државе него да обогати своје грађане? Ово што се сада спрема за Буљарицу није никако из социјалних раслога, да се учини грађанима. Циљ ове декларације је да се искаже јавни грађански бунт јер се неправдом не могу исправљати грешке. Како се може утврђивати јавни интерес да би се градиле виле и хотели“, рекао је Абазовић. Шепељ је истакао да се јавни интерес проглашава када се граде путеви и болнице, али, да још није забиљежено да држава узима од приватника земљу да би је продала приватнику за хотеле и виле. „У свакој другој држави се експропријација доживљава као фаул,  јер се није успио постичи договор са власником“, навео је Шепељ.

 

Иван Старчевић из Кртола рекао је да грађани треба да буду свјесни да су они послодавци Влади, и да је Влада сервис грађана, а не да су грађани послушници Владе. „Ово што се сада ради на приморју очекује ускоро и сјевер“, рекао је Старчевић. Посланик у Скупштини Црне Горе Јелисава Калезић питала је зашто Влада и држава желе да буду посредници између два приватника. „Јасно је да ово нису чиста посла, али је необјашњиво. Појам јавног интереса је код нас зона сумрака. Залажем се да се код нас не донесе закон о експропријацији прије него што се не усвоји закон о јавном интересу“, рекла је Калезић. „Требамо се сви супротставити оваквом закону по коме Влада изједначава цијену квадрата земље у Буљарици са Толошима“, рекла је Ива Павловић из Подгорице. „Наши преци нису зарадили ова имања на дроги, проституцији и нафти, веч крварећи у рудницима Америке и ми чемо ту имовину бранити тијелма, а закон је на нашој страни. Нисмо ми тако лагани, како то мисле, да нас могу помицати са наше земље“, рекао је  Илија Вуковић из Паштровича. „Ако не дај Боже прође овај закон, свачија имовина је угрожена. Не смијемо да се плашимо, боримо се за своју имовину. Овај народ није против државе, волимо је ми више него властодршци, али, не желимо да будемо искључени из преговора о валоризацији наше земље, желимо да причамо о њеној тржишној цијени, а сада нам је држава будзашто узима.“, казао је Илија Бућин из НВУ „Јаз-Мрчево поље“. Милодарка Новосел из Подгорице говорила је о проблемима своје породице са ескпроприсањем њиховог имања за потребе градње аутопута. На трбини је говорио и Нико Медиговић који је побројао што се све у Црној Гори води као јавни интерес, а модератор је био новинар Небојша Мандић. Декларацију су на крају трибине подржали потписима и посјетиоци.