Обиљежена годишњица НАТО бомбардовања


Поводом 24 марта и датума  када се навршава 15 година од НАТО агресије на Србију и некадашњу СР Југославију, када је током 79 дана бомбардовања убијено  2500  рањено и повријеђено више од 12500 грађана Србије и Црне Горе, Матица Боке учествовала је у организовању парастоса у Тивту и Херцег Новом.

Братство православне омладине Црне Горе у манастиру Михољска Превлака са Матицом Боке је четврту годину заредом организовало парастос и помен жртвама НАТО бомбардовања 1999. године. Парастос погинулим припадницима Војске Југославије и полиције, Марку Аврамовићу и Драгану Бјелановићу и осталим жртвама НАТО агресије служили су игуман манастира Михољска Превлака, отац Бенедикт и предсједник Братства православне омладине, јереј Миајло Бацковић. “Суд није осуда ни пресуђивање. Не осуђујемо их, опраштамо пред Васкрс иако тај западни хришћански свијет није био тада спреман нама да опрости “, рекао је Бацковић у својој бесједи на парастосу коме су присуствовале породице Аврамовић и Бјелановић, представници мировне мреже “Не у рат , не у НАТО “, Матице Боке, Организације бораца НОР 1941-1945, Михољског збора, црквене општине Грбаљ.

“Парастосни тамјан који се ширио Боком подсјећа нас на невине душе Милице Ракић, Мирослава Кнежевића, Сање Миленковић, Оливере Максимовић, Јулијане Брудар и још 80- то дјеце и душе 2.500 грађана Србије. На данашњи дан  страдао је на одслужењу војног рока и голобради младић Саша Стојић. Сашина кривица је била иста као Маркова и Драганова. Носио је униформу своје државе”, рекла је Ђурђина Турковић, активисткиња мреже “Не у рат, не у НАТО “. Она је изразила наду да ће некад нека тиватска улица носити име Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића, подсјећаји да НАТО Црној Гори није пријатељ, иако се то данас тако покушава представити.

Тивћанин Марко Аврамовић био је припадник 63. падобранске бригаде, а Драган Бјелановић припадник Министарства унутрашњих послова. Обојица су страдала током операција на Косову и југу Србије.

Годишњица НАТО бомбардовања обиљежена је у Херцег Новом парстосом невиним жртвама  у Мурину, Даниловграду, Нишу, Сурдулици,  и другим крајевима Србије и Црне Горе. Парастос у цркви Светог Вазнесења Господњег   на Топлој служио је отац протојереј саврофор Радоман Бубања у саслужење протојереја Гојка Мрачевића.У краткој бесједи надлежни парох Бубања  казао је

да авиони и бомбе не могу бити миротворци. Мир се гради вјером и љубави Истином и радом а не бомбама. Нека је покој свима од најмлађе Милице  Ракић до најстарих  стараца или старица све су то мученици страдали у нападима НАТО-а и Бог нека им душу прости-рекао је отац Бубања..

Парастос  који су традиционално организују Српски Соко, Матица Боке, и Коло Српских сестара  су присуствовале бројне познате личности из Херцег Новог које је предводила предсједница Скупштине магистар Данијела Ђуровић посланик Обрад Гојковић и потпредсједник општине магистар Јован Суботић.

На парастосу у цркви на Топлој  присутан је био  и нови конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.