Обиљежена годишњица НАТО бомбарадовања у Тивту – Сјећање на хероје

Тиват  – Четрнаесту годишњицу НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе, Братство православне омладине обиљежило је поменом на гробљу Брдишта припаднику 63. падобранске бригаде Марку Аврамовића и полицајцу Драгану Бјелановићу који су страдали током ратних операција на Косову и југу Србије. Помену који је служио предсједник Братства православне омладине Црне Горе јереј Миајло Бацковић присуствовали су чланови породица Марка Аврамовића и Драгана Бјелановића, представници тиватских парламентарних партија, Организације бораца НОР југословенска опција, чланови Матице Боке, мреже НВО „Не у рат, не у НАТО“, као и војно политичики коментатор Мирослав Лазански који је гост ове мреже на трибинама у Никшићу и Подгорици.

„Овдје стојимо као свједоци Маркове и Драганове побједе и свих других који су пострадали. Дивимо се слави Господњој, а не поразу у смрти. Дошли смо да одамо почаст малобројнима из нашег народа који су стали тамо гдје је требало и кад је требало. Овдје смо да би ми и наши потомци памтили да се никад не заборави. На побједу Православља над иконоборством ми опраштамо ако можемо да опростимо онима који су ово починили. Не само њима двојици и њиховим породицама него и свима нама“, рекао је Бацковић.

Он је истакао да Тиват јесте мали град, али је велики по светињама и људима који су животе дали за своју земљу. Говорећи о пријатељу и саборцу Аврамовићу, Бацковић који је ветеран 63.падобранске бригаде је нагласио да је Марко био чеони извиђач елитне бригаде. „Био је први испред свих у беспућима косовским и према граници Албаније. Увијек је био први испред своје браће да извиди и наиђе на оно што је страшно како би их заштитио. Такав је био и Драган који је као полицајац чувао оно што је мислио да треба сачувати. Светињу своје државе, њену територију, оно што нам нико није поклонио, већ су је наши преци крвљу зарадили. Зато нико ни у Србији ни у Црној Гори нема право да Косово преда или призна јер га он није зарадио“, нагласио је Бацковић.

Предсједник Управног одбора Матице Боке, Жељко Комненовић је говорећи о хоројском чину Марка и Драгана нагласио да у актуелном тренутку заборављања и искривљивања историје од заборава морају да се сачувају херојска дјела.  „Марко Аврамовић и Драган Бјелановић су духовни насљедници и небеска браћа по оружју славних бокељских слободара. Храбрих бокељских морнара који су се борили против турске флоте у бици код Лепанта, команданта Карађорђеве артиљерије Тома Милиновића из Мориња, бокељских добровољаца у српској војсци у Првом и Бокељској бригади у Другом свјетском рату, хероја Априлског рата, Милана Спасића и Сергеја Машере, тројице народних хероја из Боке, Маша Бргуљана, Сава Илића и Николе Ђурковића, хероја дубровачког ратишта, Бранка Крвавца који је погинуо спашавајући живот саборца. Њихова имена нема, или скоро да нема у називима бокељских тргова и улица“, нагласио је Комненовић истичући да ће се Матица Боке залагати да имена бокељских хероја нађу своје заслужено мјесто у именима и називима улица и тргова у Боки.

Након помена на тиватском градском гробљу, учесници скупа били су гости манастира Михољска Превлака.