Грађани Грбља, Кртола и Луштице и општине сагласни око гасовода, жичаре и булевара

На изузетно посјећеном вечерашњем заједничком збору грађана шест мјесних заједница са подручја Грбља, Кртола, Крашића и Луштице у салону „Вукшић“ код бившег Вук Петрола донесени су закључци везани за планирану изградњу трасе гасовода кроз Грбаљ и Кртоле, булевара и жичаре „Зип лајн“ на Јазу. Скупу су поред 300 становника боокељских општина, присуствовали челници локалних управа Котор, Будва и Тиват, али се позиву организатора нијесу одазвали представници Министарства економије и Министарства одрживог развоја и туризма. Предсједник МЗ Кртоли, Иван Старчевић упознао је присутне са трасом Јадранско јонског цјеовода ИАП који треба да буде повезан са гасоводом „Набуко“ из Азербејџана и од Бара до Дебелог Бријега да прође кроз насељена мјеста Грбља и Кртола. Он је истакао да су приликом јавен расправе о траси гасовода на Цетињу обрађивачу представљени предлози Матице Боке и Мјесне заједнице Кртоли да се траса измјести из насељених области и да умјесто тога иде морем до Хрватске. Послије једноипочасовне расправе на ову тему, али и на теме пројекта изградње жичаре на Јазу и булевара од Будве до Тивта, у име организатора скупа, предсједник МЗ Горњи Грбаљ, Жељко Ћетковић прочитао је закључке са којим су се сложили присутни грађани као и представници општина.

„Грађани на овим просторима нијесу против изградње гасовода за Црну Гору, Хрватску и Европу, већ сматрају да понуђена траса за гасовод никако не смије бити усвојена, као траса за израду главног пројекта већ се мора понудити друго рјешење. Ово је једини простор на коме је могуће ширити и насељавати општине Тиват, Котор и Будву. Наша намјера није да се исељавамо из наших домова, већ да их ширимо, богатимо и стварамо веће могућности и боље услове за наш живот и живот наше дјеце. Зато захтијевамо да руководства општина Котор, Тиват, Херцег Нови и Будва испоштују закључке са овога збора преко расположивих институција система и све учине да понуђена траса не буде усвојена као главни пројекат“, истакнуто је у закључки око трасе гасовода. Бокељске мјеснне заједнице затражиле су у закључку да надлежне институције реагују по закону – да трајно заустав радове на жичари и да сруше нелегално направљене станице како би се заштила плажа Јаз. Такође су затражили у посебном закључку да општине Котор, Будва и Тиват не дозволе усвајање главног пројекта булевара од Јаза до аеродрома Тиват док не усагласе ставове са МЗ Грбља.

Предсједник општине Будва, Драган Краповић је око изградње гасовода истакао да проблем треба да се сагледа на нивоу општина  и да се изађе у сусрет захтјевима са збора грађана. „Слажем се са ставом да простор Грбља потребан за ширење општина. Ако је тако ту мјеста гасоводу нема. Булевар се неће градити без задовољена интереса грађана Грбља. Ипак треба да знате да ће бит болних рјешења које ћемо заједно договарати како би у највећој мјери задовољили ваше захтјеве. Што се „зип лајна“ тиче, моггу да кажем да га неће бити. Општина Будва инсистираће код Управе за инспекцијске послове да се нелаглно подигнута станица на територији наше општине сруши. Мишљење бивших будванских општинских органа више нијесу мјеродавна“, рекао је Краповић.

Предсједница СО Котор, Драгица Перовић је истакла да је нова которска локална управа доласком на збор доказала да воде бригу о читавом подручју Котора. „Овим смо положили испит и наше обећање да нећемо ићи по мишљење у Подгорицу, већ ћемо да доносимо одлуке у интересу грађана а обавијестити о томе Подгорицу“, рекла је предсједница СО Котор. Она је предложила локалним парламентима да закључци са збора уђу у скупштинску процедуру како би добили на јачини.

Предсједник општине Котор, Владимир Јокић је рекао да ће ова локална самоуправа кад буде добила ревидирани пројекат изградње булевара обавијестити Савјете МЗ Грбља, формирати тијела која ће примити примједбе грађана како би се нашла компромисна рјешења. „Што се тиче гасовода, нијесам упознат са детаљима, али по ономе што сам вечерас чуо склон вјерујем да су захтјеви грађана праведни. Треба са струком видјети и наћи право рјешење. Око „зип лајна“ могу да кажен да оно што нема полазну станицу, неће имати ни доолазну станицу која је на територији општине Котор“, рекао је Јокић поручујући да ће грађани имати поузданог партнера у општини Котор.

Потпредсједник општине Тиват, Синиша Кусовац рекао је да је вечерашњи збор, скуп за поштовање који је показао јединство грађана. „Око гасовода желим да вас обавијестим да је општина Тиват послала два дописа, један Министасртву економије а други Министарству одрживог развоја и туризма. Истакли смо планирана траса гасовода није у складу са просторно планском документацијом и не може да пролази кроз насељена мјеста, маслињаке, воћњаке и обрадиве површине. Свјесни смо опасности какав би тај пројекат проузрокавао и не смије ни до каквог сељења становништва због њега. Што се тиче изградње булевара дијелим мишљење колега из будванске и которске општине. Треба наћи компромис и заједничко рјешење по мјери свих“, истакао је Кусовац.