Грубе увреде РТЦГ на рачун Грбљана

Да је у Црној Гори последњих година институционализована борба против свега што има префикс српски и што подсјећа на историју и традицију старе Црне Горе и Боке которске није новост. Оно што је ново и јединствено чак и на ширем подручју је да у тим активностима предњачи Јавни сервис РТЦГ који би требао да буде сервис свих грађана и пореских обвезника па и оних српске народности. Спирала мржње и шовинистичких иступа против српског народа у Црној Гори која се интензивно пласира путем националног јавног емитера свој врхунац доживјела је током прославе 1500 година постојања Манастира Подластва у Грбљу и 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Више новинарских прилога емитованих на РТЦГ у крајње негативном контексту је извјештавало о овом догађају на коме је уз патријарха српског г. Иринеја, митрополита црногорско приморског г. Амфилохија учествовало више епископа и више стотина православних вјерника. Како би некако покушали потамнити ову свечаност којом су Грбљани исписали славне странице историје свога рода, уредништво овог медија је у ноћи током одржавања свечане академије одлучило да у ударном термину грубо извријеђа православне вјернике. Грбљани ће дуго памтити емисију „Жива истина“ под називом „Да ли је СПЦ аутокефална 800 година?“ у којој је аутор изнио низ грубих неистина, инсинуација и примитивних увреда прије свега на рачун Грбља и Грбљана. У особеном иследничком маниру, аутор је у разговору са историчарем др Жарком Лековићем, покушао да релативизује поводе за свечаност, доведе у питање само постојање и легитимитет Српске Православне Цркве, Светог Саву и Светог Цара Лазара Косовског Грбљановића.  У срамном иступу који је незапамћен на нашем медијском простору још од несрећних ратних деведесетих година, аутор „Живе истине“ се приземним и примитивним увредама под плаштом само њему знаног предања, у уличарском маниру острвио на легенду о грбаљском поријеклу Цара Лазара, што му је очигледно посебно засметало. Док се пилатовски тобож „извињавао“ уз острашћену гестикулацију изнио је своју верзију „предања“ о томе како је Цар Душан одвео као дјечака будућег Цара Лазара из Грбља, „а да су му оца Грбљани убили јер је превише плакао за њим и извор поред манастира Подластва назвали „пиздина вода“ !? На страну то што ова срамна прича нема везе са никаквим предањем о Цару Лазару и вјековном духовном сједишту Грбљана, и то што се поток кога народ тако зове не налази у овом, већ у сасвим другом дијелу Грбља, јасна је острашћена мржња и шовинизам која је била повод за ову нечасну и крајње увредљиву измишљотину.

Грбљани су били и остали часно јуначко племе које је у својој славној прошлости дизало буне и устанке против безброј завојевача и окупатора у Боки, али нико од њих се никад није дрзнуо да вријеђа њихов понос и њиховог најсветијег племеника кога су сви Грбљани кроз вјекове носили као узор и идеал у својим срцима. Грбљани разумију фрустрацију аутора „Живе истине“ због величанствене прославе светих јубилеја православних вјерника у манастиру Подластва која је код њега изњедрила мржњу и која је како је остала ријеч одлика немоћи. Разумијемо и то да је ријеч о ангажованом аутору коме је идеологија коју заступа далеко изнад професионалних стандарда, и да неометано јавно заступа и износи шовинистичке тезе које су по Уставу и законима у Црној Гори кажњиве. Разумијемо и да такву срамну емисију није могао да пласира без одобрења уредништва које је сагласно са његовим ставовима.

Оно што Грбљани не могу да разумију је како такав медиј више има образа да себе зове националним јавним емитером у 21. вијеку, када већ одавно није јавни већ сервис мржње, шовинизма и ксенофобије према српском народу у Црној Гори и вјерницима Митрополије црногорско приморске.

Господо из РТЦГ, ако је и од вас много је.

 

Матица Боке-Подружница Грбаљ

предсједник Иван Кнежевић