Идеолошко-партијска матрица пресудила конкурсу за НВО у Котору

Иако смо у Матици Боке најмање очекивали да ћемо полемисати са новом которском влашћу, у интересу бокељске јавности морамо подићи глас против начина расподјеле средстава за НВО сектор у Котору.

Да разјаснимо на почетку, да је најмањи проблем то што предложени пројекат Матица Боке, по оцјени комисије на чијем је челу Љиљана Поповић Мошков, није задовољио услове конкурса. Комисија има апсолутно право да одлучује по свом нахођењу које ће пројекте подржати. Има право и да одлучује коме ће и колико средстава додијелити. То није спорно.

Оно што је итекако спорно за Матицу Боке је идеолошко-национално-политичка матрица која је очигледно преживјела смјену власти у Котору и даље доминира културном политиком овог града иако нема значајније упориште у актуелној политичкој сцени. Како да објаснимо аргументе да је пројекат снимања кратке документарне форме о которским сакралним објектима, „неприхватљив због ангажовања независне продукцијске куће“, „превазилази техничке могућности подносиоца и локални ниво“, „нема значајнијег утицаја на ширу друштвену заједницу“ итд, већ образложењима која су филтрирана кроз добро познато иделошко – политичко сито. Колико су ови аргументи објективни, довољно је поменути да тако Матица Боке не би могла издати више десетина књига и публикација јер нема штампарију, не би могла организовати јавне трибине јер се законима баве друге институције, не би могла снимити документарну серију о Боки коју ће ускоро видјети гледаоци у региону на националним ТВ сервисима јер нема техничке могућности итд.

Нећемо саопштити ништа ново што которска јавност не зна, кад кажемо да расподијељена средства на овом конкурсу непогрешиво указују на чињеницу да је комисија подијелила средства превасходно својим партијским колегама и актуелним одборницима. Тако су и три НВО од посебног значаја за Котор укупно добиле мање средстава за своје активности него пројекти за које је издвојено двије трећине средстава од (за бокељске услове невјероватних) 152.000 еура за ову област.

Поштована господо из которске власти, овим конкурсом сте потврдили да никакву квалитативну промјену нијесте направили у овој области у односу на претходну власт јер сте квалитет пројеката као и ваши претходници подредили чувеном „партијском кључу“.

Приоритет активности которске подружнице Матице Боке биће упоран рад на промјени те и такве аутистичне свијести и ускостраначких интереса појединаца. Због тога се радујемо увођењу института слободне столице у которском парламенту који ћемо као и другом градовима Боке користити у интересу грађана Котора.

Ово саопштење Комисија за расподјелу средстава може примити к знању и као наше право на „примједбу у року од осам дана“.

 

С поштовањем,

предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић

предсједник Матице Боке подружница Котор, Синиша Ковачевић