Отварање изложбе “Тамо далеко 1918-2018” у сриједу у Котору

Поводом обиљежавања стогодишњице почетка пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата, Матица Боке у сарадњи са ИН4С порталом, Удружењем за његовање традиције и културе ваљевског краја, агенцијом Типон, Музејом Мирка Комненовића у Херцег Новом и галеријом “Солидарност” у Котору и уз подршку Конзулата Србије у Херцег Новом организује литерарно – визуелну изложбу „Тамо далеко 1918-2018“.

Након Херцег Новог гдје је изложена у Музеју Мирка Комненовића изложба ће бти отворена у сриједу 26.септембра са почетком у 19 часова у галерији „Солидарност“ у Котору.

О изложби ће говорити Душко Давидовић, члан УО Матице Боке, историчар Милан Гулић, аутор књиге „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“ и Гојко Раичевић, уредник портала ИН4С и један од аутора изложбе. Присутнима ће се обратити и Божо Михаиловић из грбаљског села Пријеради, рођак Ђорђа Михаиловића, чувара српског војничког гробља Зејтинлик.

У музичком дијелу програма наступиће вокална солисткиња Исидора Николић.

Ријеч је о ауторском пројекту Марка Кентере, Маринка Лугоње и Гојка Раичевића који на 16 паноа доноси причу о добровољцима из Боке који су се борили на страни Србије, познатим личностима и догађајима који су обиљежили Велики рат у Црној Гори. Осврт на изложбу и њену намјеру написао је др Милош Ковић. Изложбу је у сарадњи са Српском православном црквом имала прилику да види и публика у више градова САД а  између осталих била је изложена и у америчком Конгресу.