Парастос жртвама логора у Јасеновцу – Сјећање на геноцид


У организацији херцегновских црквених општина, Матице Боке, Кола српских сестара, Српског сокола Херцег Нови, СПКД Просвјета, Савеза бораца 1941.-1945., Друштва српско- руског пријатељства, НВО ‘Глас’, Српског витешког друштва “Херцег Стефан’ и Друштва за архиве и повјесницу, у манастиру Савина служен је парастос за страдале у Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом свјетском рату. Послије парастоса положено је цвијеће на спомен- обиљежје жртвама Јасеновца које је прије десетак година подигнуто у комплексу манастира Савина. Протојереј Живан Вукојевић казао је да су се окупили да се помоле за душе невино страдалих и присјете злог времена и геноцидне политике усмјерене ка уништењу једног народа.

-На дашњи дан прије 70 година расформиран је усташки логор Јасеновац, један од највећих и најстрашних логора смрти у поробљеној Европи, који историчари називају и српски Аушвиц -рекао је Вукојевић.

На злочине и голготу јасеновачких мученика подсјетио је професор Љубо Шабовић, предсједник подружнице Матице Боке Херцег Нови. Он је поручио да можемо опростито, али да не смијемо заборавити тај геноцид.