Представљање књиге „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“ у Петровцу и Котору

Српско просвјетно кулутрно друштво „Просвјета“ из Херцег Новог и Матица Боке у сарадњи са Српским пјевачким друштво „Јединство“ из Котора организује промоцију књиге др Милана Гулића „Бокељи на страни Србије у Првом свјетском рату“.

Милан Гулић ради на Институту за савремену историју у Београду. Његов рад на тему о Бокељима у Првом свјетском рату на страни Србије представљен је у краћој верзији на научном скупу који је организовала САНУ у јуну 2014. године поводом 100 година од почетка Великог рата. Ово је први пут да је ову тему обрадио историчар – професионалац.

Рад сагледава како друштвене прилике у Аустроугарској монархији пред рат, тако и социјалне и економске прилике, а говори и о расположењу у народу пред почетак и на почетку објаве рата Србији.

На крају књиге је попис 1.054 добровољца из Боке и Паштровића.

На насловној страни књиге су браћа Мустур из Ђеновића, добровољци, који су одликовани високим одликовањима Србије за заслуге у рату.

О књизи ће говорити аутор др Милан Гулић.

Књига ће читалачкој публици бити представљена у суботу 14. новембар 18 часова у Петровцу,  дворана „Црвене комуне“ и у недјељу 15. новембра у 19 часова у Котору,  Ризници Српске православне црквене општине которске.