Књига о народном хероју Машу Бргуљану

Херојство за незаборав

У Будви је представљена књига Томислава Гргуревића ”Збивања за незаборав – казивања о народном хероју Машу Бргуљану”, која је издата уз помоћ породице, Организације бораца НОР Тивта и НВО Матица Боке.

– Рукопис ове књиге на објављивање чекао је пуних тридесет година, а аутор је уложио огроман напор око прикупљања грађе о овом храбром и занимљивом човјеку који је дао живот за слободу, јер о њему готово и да није било изворних докумената, чак ни у архивама – казао је новинар и публициста Ранко Павићевић истичући да је ова књига истовремено и драгоцјено штиво и занимљива публикација.

Веселин Марковић, члан Одбора ОБНОР-а Црне Горе, нагласио је да је у времену када многи покушавају да ревидују историју сваки докуменат овог типа толико вриједан да му треба посветити дужну пажњу.

– Очекивао сам класично историјско штиво препуно сувопарних историјских чињеница и датума,  а дочекао ме је један историјски роман или романсирана биографија Маша Бргуљана, препуна емоција и поштовања према прецима која се чита у једном даху, а смјештена је контекст провјерених историјских чињеница тако да има и веома важну едукативну компоненту – казао је Марковић истичући да је то изузетно важно у овим временима када су на сцени покушаји прекрајања историје и потцјењивања значаја  партизанског покрета и револуције, а нарочито за генерације које нису запамтили СФРЈ, и које о временима које су претходиле рату не знају ништа.

Подсјећајући да народ који нема своју прошлост, не може да рачуна на своју будућност, да је то одавно јасно, а требало би да буде јасно и генерацијама које долазе, посебно у времену ревизије прошлости не само на нашим просторима, него и на свим просторима и западне и источне Европе, предсједник Управног одбора НВО Матица Боке Жељко Комненовић, је истакао да је са простора Боке, од Херцегновог до Будве, било девет народних хероја, и да Матица Боке жели да укаже на то и постави питање, колико улица и тргова носи њихова имена, да ли се о њима говори.

Иво Марковић, предсједник ОБНОР-а Будве, евоцирао је успомене на Маша Бргуљана, када је марта 1942. године дошао у Поборе на челу шкаљарског вода. Тај вод је учествовао у бици на Паштровници, а Машо Бргуљан је тада рањен.

На представљању књиге професор Александра Синдик је прочитала поему Андрије Шеваљевића о Машу Бргуљану, а у име породице говорио је његов синовац Мато.

Машо Бргуљан је погинуо на Купресу 1942. године, а за народног хероја Југославије проглашен је 1953. године.

Вс. С.