“На веслу прича” – ковчег духовног и природног блага Боке

Претпремијера документарне ТВ серије „На веслу прича Бока“, заједничког пројекта Матице Боке и Удружења „Шта хоћеш“ одржана је синоћ у Херцег Новом, а претходне вечери у Тивту. Претпремијери у фоајеу дворане “Парк” која је приређена као први догађај Октобарских дана у Херцег Новом присуствовао је конзул Србије, Зоран Дојчиновић.

Ријеч је о серији од девет епизода у којима су књижевници и публицисти, Вук Крњевић, Машо Чекић, Власта Мандић, Зоран Мујбеговић, Невен Станичић, Оливера Доклестић, Синиша Луковић и Жељко Старчевић причали најљепше приче о Боки. Серијал је снимљен у Тиватском и Топаљском заливу у јулу ове године.

Новљани су синоћ видјели и чули причу о Вуковића млину, ауторке Оливере Доклестић и  Царева рупа Жељка Старчевића.

Оригинални коцепт серије „На веслу прича“ по коме еминентни књижевни ствараоци веслајући по водама својих градова причају оригиналне приче посвећене природи, у краткој форми до петнаест минута трајања, већ три сезоне се успјешно емитује на РТС.

Уз констатацију  да су се сви актери “сјајно дружили”, редитељ и аутор концепта Растко Шејић  вјерује да су “успјели да креирају један ковчег духовног и природног блага вриједан чувања”.

“Потпуна посебност прича, и жанровска, од историјских преко потпуно личних до бајке, као и локација на којима су приче снимљене, захтевала је ауторски третман што атмосфером, приступом монтажи, боји и пределу, што оригиналном музиком која прати сваку причу”, објаснио је Шејић.

“Ријетко се људи нађу и препознају као своји, али када се то деси отвори се простор за чуда. И естетиком и етиком, снажним моралним начелима, ТВ серија „На веслу прича“ говори о вриједностима које не смијемо заборавити, скрајнути, без обзира на глобалистички материјализам и лажну брзину коју нам ера намеће, јер дефинишу наш идентитет. Сигуран сам да ће Бокељи то умјети да препознају“, истакао је извршни продуцент Жељко Комненовић.

“У Боки има пуно људи који би могли испричати њихове занимљиве и оригиналне приче “, казала је Оливера Доклестић, али и упозорила на девастацију Боке, прије свега њене обале која се скрнави  свакодневном бетонизацијом.Сликар Зоран Мујбеговић који деценијама живи у Боки , памти идиличне призоре залива од прије неколико деценија и каже да је за само два три мјесеца од када је завршено снимање, већ измјењен дио обале бјесомучном градњом. “Серијал је добар документ о томе шта је Бока”, устврдио је Мујбеговић.

Директор фотографије Часлав Петровић најавио је изложбу фотографија насталих током снимања серијала. Снимање првих девет епизода серије у Црној Гори помогли су општине Тиват и Херцег-Нови, као и ТО Тиват, Порто Монтенегро и Луштица Беј, а аутори се надају да ће снимити још прича, јер како је казао Комненовић “Бока је једна велика неиспричана прича”.

Текст; Славица Косић – “Вијести”

Фото; Часлав Петровић