Роман „Либер де Белила“ представљен на Михољској Превлаци

Књига о Кртолима и Кртољанима

Тиват – На Михољској Превлаци у организацији Матица Боке, одржана је промоција романа „Либер де Белилла”, сликара и писца Зорана Мујбеговића. О књизи посвећеној Кртолима и Кртољанима говорили су предсједник УО Матице Боке Жељко Комненовић, професор књижевности Мирко Ковачевић, тиватски публициста Васко Костић и аутор. Одломке из романа читао је ученик Урош Лакићевић, а своју награђену пјесму на међународном фестивалу дјечије поезије у Бања Луци казивао је НИкола Ђуришић. “Ради се о књизи хибридног жанра. Типичан постмодернистични роман. Једна колажна књига. Ако волите романескну литературу можете је и тако прихватити. У њој има доста приповјести, разних прича пуних фантастичних мотива. Ако волите више документарну прозу можете књигу схватити као један историзам. Ово дјело најбоље одсликава свестраност аутора. Ја бих књигу назвао Кртољски бревијар. Кртољани су увијек имали нешто посебно и имали потребу да истичу ту посебност. Сада су добили књигу која свеобухватно описује историју и суштину Кртола”, рекао је Мирко Ковачевић.

“Мујбеговић је свестрана умјетничка личност,ренесансног типа. Сликар, урбаниста, дизајнер, астролог, композитор, оснивач издавачке куће „Арион”, пјесник. Књига „Либер де Беллила” у приповједачком маниру скупља знања и историјске податке о Кртолима и Кртољанима. Ово је енциклопедија Кртола. Од свега помало и све о Кртолима“, истакао је Жељко Комненовић.

“У мом животу три су човека посебно утицала на моје схватање Кртола. Мој деда са којима сам шетао по Кротлима, Луштици, Грбљу. Он је задужен за земаљски дио. За водени дио био је Лакићевић који ме је научио све о мору и рибама. И онда се појавио Васко Костић са својим књигама. Читао сам их и почео  потпуно другачије да гледам на Кртоле. Знао сам све речи кртољске и зато сам направио кртољски речник. Васо Стањевић и Даре Лазова су ми ту много помогли. Ништа о сликарству ја немам осим Бјелила, Кртола, Какрца и кртољског мора. Целокупни мој опус су Кртоли.За мене је било нормално да све то завршим са књигом о Кртолима коју је јако тешко било написати. Хтео сам да напишем роман, али нисам успео” – рекао је Зоран Мујбеговић.

О историји и духовности Кртола говорио је публициста Васко Костић који је много писао о овом крају.

 

Ж.К.