Књига „Liber de Bellila- Кртољске приче“ представљена публици у манастиру Светог СпасаКњижевни споменик Кролима и Кртољанима

.

Нова промоција књиге „Liber de Bellila- Кртољске приче“, у издању Матице Боке аутора Зорана Мујбеговића одржана је у манастиру Светог Спаса у Кртолима На промоцији су говорили Жељко Комненовић, предсједник УО “Матице Боке”, Василије Стањевић, сликар и аутор, а догађају су присуствовали предсједница општине др Снежана Матијевић, потпредсједник Илија Јановић, генерални конзул Србије Слободан Бајић и конзул Зоран Дојчиновић. Госте и званице поздравио је Саво Клакор, предсједник црквене општине Кртоли. “Ову промоцију организујемо због великог интересовања читалаца. Након лијепе промоције у насељу Луштица Беј осјетила се потреба за организовањем још једне промоције ове занимљиве књиге. Кртољске приче – Либер де Белила су споменик које је Зоран оставио себи и свом завичају, Кртолима, гдје је провео велики дио свог живота. Можда сад још нисмо свјесни значаја који ће ова књига оставити посебно за Кртоле и Кртољане. Ово је занимљиво штиво које се може читати као роман, као архиовска грађа, као кувар, као рјечник. Овдје је много фотографија Боке и Кртола којих више нема. Има и доста прича о духовности и традицији Кртола, о обичајима, риболову, људима. Тешко је ово сврстати у неку посебну књижевну форму. Најближи је романескној документаристици. Књига је писана и на ћирилици и на латиници. Многи су, поред Зорана наравно, заслужни што је изашла ова књига. Посебно треба истаћи Васка Костића који је много писао и причао о Кртолима, и заинтересовао Мујбеговића да и он нешто напише”,, рекао је Жељко Комненовић.
“Ово је књига настала кроз вријеме нашег дружења. Кроз многе године познанства и дружења знао сам у шта се све Зоран упушта у разноврсном и богатом умјетничком стварању. Ми се дружимо већ 60 година. Оновременски склад, идиличност крајолика, спокојство уткано у душу људи, показало се као извор и покретачка снага у Зорановом стварању. Покретало је у њему велику интелектуалну и умјетничку снагу, прво као сликара а касније и као писца. Показало се да то вријеме није било изгубљено. Ти први дани дјетињства и боравка у Крлима пробудили су опредјељења Зорановог животног пута”, истакао је сликар Васо Стањевић.
“У та давна времена Кртоли су били као један комад, а чини ми се да то данас нису. Моја генерација је стално била заједно, пролазили кроз Кртоле више пута дневно. Знали смо све те путеве који су скраћивали раздаљину. Данас су те пречице затрпане и не постоје више. Асфалтни путеви, чини ми се, удаљују људе. Јер кад човјек негдје може брзо да стигне он и не оде. Ја сам провео много времена са многим људима, посебно старијим. Многих више нема. Све се то уткало у моју душу, сјећање и десила се ова књига. Хвала свима који су ми помогли, посебно “Матици Боке” која је штампала књигу”, рекао је аутор књиге Зоран Мујбеговић.
Одломке из књиге читала је Сара Костић, а у музичком дијелу програма наступила је Ивана Старчевић на гитари. По завршетку промоције за госте је приређена свечана вечера са специјалитетима кртољског краја.