Обнову Манастира Превлака код Тивта почети што прије (ВИДЕО)

Подгорица, ПР прес сервис – Обнову Манастира Превлака код Тивта је потребно почети што прије, јер та вјерска установа представља вишевјековни духовни центар и значајно археолошко налазиште које чува значајне остатке материјалног и нематеријалног културног блага, поручено је данас на конференцији Митрополије Црногорско-приморске (МПЦ).

Новинар Жељко Комненовић казао је да Манастир Превлака представља темељ данашње државе, јер је на њој, како је објаснио, Свети Сава основао Зетску епископију из које је касније “изникла” МПЦ.

„Михољска Превлака је кроз своју бурну историју имала ту несрећу да је више пута била разрушена и дуги низ вијекова њена историја и њен значај је запретаван. Њено запретавање траје дуги низ вјекова и њен значај се може гледати кроз више слојева“, рекао је он у ПР Центру.

Комненовић је, говорећи о слоју нематеријалне културне баштине, казао да нема историјске епохе која није заступљена на Михољској Превлаци – од најранијих античких слојева, преко византијских и српских слојева.

„Превлака надилази своје географско одредиште – она је много важнија не само за православље у Боки и Црној Гори, већ за само Хришћанство и друштвене околности, па и за државу Црну Гору и сматрамо да се због тога она треба посматрати као нематеријално културно благо“, навео је он.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић најавио је да ће МПЦ организовати округли сто 19. септембра у Хотелу Магнолија у Тивту, чија тема ће бити питање обнове Манастира Превлака.

„МПЦ има намјеру да на овај округли сто позове све заинтересоване грађане, али прије свега оне људе који су својом стручношћу компетентни да учествују у тој јавној расправи. Ту ће бити теолози, историчари, археолози и стручњаци за заштиту културних добара. Позваћемо представнике међународних институција – УНЕСЦО-а“, казао је Перовић.

Он је рекао да очекује да том округлом столу присуствују професори и стручњаци из Русије, Грчке и Италије, а, како је додао, биће позвани и, представници свих министарстава Владе којих се та тема тиче.

Парох грбаљски Мијајло Бацковић казао је да је обнова Манастира Превлака кренула 1993. године када у том мјесту још није било монаштва, појашњавајући да је у том периоду живио један свештеник и митрополит који је по благослову тадашњег Патријарха Павла одлучио да артикликуше рад са младима.

„Тако да смо 1993. основали удружење младих у цркви – Братство православне омладине Црне Горе које од 1993. године до данас сваке године 26. јула на Превлаци има свој Сабор“, рекао је Бацковић.

Перовић је, говорећи о 16. Православном ђечијем сабору Црне Горе, који ће бити одржан у суботу у Цетињском манастиру, казао да је та свечаност ове године посвећена хиљадугодишњици мученика Светог Јована Владимира.

„Биће присутно 55 школа вјеронауке из цијеле Црне Горе. Очекује се учешће око 1,5 хиљада малишана из свих црногорских градова. Само из Храма Христовог Васкрсења у Подгорици креће 150 ђеце. Традиција је да се на крају овог сабрања прогласи најбољи вјероучитељ у протеклој школској години“, навео је он.

Перовић је рекао да ће Сабор почети Светом архијерејском Литургијом у осам сати у Цетињском Манастиру, коју ће служити Митрополит Амфилохије, док је отварање Сабора заказано за 11 сати.