Matica Boke: I nad popom ima pop – Strazbur

Ovakav predlog znači i zatvaranje najvećeg i najkvalitetnijeg dijela obale Crne Gore za ogromnu većinu njenih građana, kaže Starčević

Predlogom novog Zakona o morskom dobru pokušava se diskriminisati domicilno primorsko stanovništvo i uvesti svojevrsni privatni zabrani velikih stranih investitora na primorju, ocijenili su iz NVO Matica Boke.

Član Upravnog odbora te NVO i predsjednik Tivatske Mjesne zajednice Krtoli Ivan Starčević saopštio je da se čeka “iznalaženje skupštinske većine koja će aminovati još jedan pokušaj diskriminacije domicilnog stanovništva”.

On je naglasio da primorci na to sigurno neće pristati jer “i nad popom ima pop – Strazbur”.

“Ovo je još jedan pokušaj transformacije dobrih domaćina, koji se ne bave kriminalom, koji pošteno rade i zarađuju, koji redovno plaćaju porez, u najamnu radnu snagu koja će raditi po ‘velikim resort-ima, velikih investitora’ za crkavicu koju im ti poslodavci odrede, jer drugih prihoda neće imati. Ovo je pokušaj da se primorci pretvore u socijalne slučajeve, koji su prodali svoju imovinu u bescjenje, jer će im ta imovina novim predlogom zakona biti totalno obezvrijeđena. Ovakav  predlog, u krajnjem slučaju znači i zatvaranje najvećeg i najkvalitetnijeg dijela obale Crne Gore za ogromnu većinu njenih građana, a o gostima da i ne pričamo”.


Starčević
Stanivništvo MZ Krtoli prije nekoliko mjeseci javno je, blokirajući saobraćaj na Jadranskoj magistrali, protestovalo zbog ugovora koji je “Morsko dobro” sklopilo sa kompanijom “Qatari Diar”.

Ugovor investitoru omogućava da može za pristup javnosti zabraniti više od 70 odsto površine jednog od najljepših kupališta u državi – plaže Plavi horizont.

Starčević je istakao da predlog novog zakona “na mala vrata uvodi mogućnost da “zakupac i koncesionar druga lica može djelimično ili potpuno isključiti iz upotrebe zakupljenog morskog dobra”.

Dodao je da ekskluzivno pravo da određuje status kupališta dobija Ministarstrvo turizma, “pri čemu se proglašena hotelska kupališta mogu zatvoriti i potpuno isključiti za upotrebu osim za goste hotela”.

“Imajući u vidu da svaki ‘veliki investitor’ ‘puca’ na teški ekskluzivitet, dolazimo do poražavajuće činjenice i istine da bi ovim predlogom zakona faktički najvažniji resurs za bavljenje turizmom na Crnogorskom primorju, a to je obala i plaže, bile onemogućene za korišćenje građanima koji od turizma žive, a nisu ‘veliki investitori’. To je jedan vid teške diskriminacije i kršenja Ustava u dijelu ekonomskog uređenja”.

Starčević je istakao da “vjerovatno, aktuelni ministar turizma i njegovi preci nisu bitisali na području koje je držala Austrougarska, posebno ne na teritoriji Boke Kotorske, pa se nisu ni mogli susresti sa veoma preciznim i vrlo ažurnim katastarskim podacima koje je ista decenijama sakupljala i ažurirala”.

“Tim katastrom je precizno određena zona koju zahvataju talasi, na otvorenom moru, i ona nikad nije bila privatna što se može i potvrditi starim međama, kao granicama čestica zemlje prema moru, a koje su i dan danas vidljive.

Sa druge strane, čestice zemlje unutar Bokokotorskog zaliva, ogromnim brojem, išle direktno u more, bez ikakve zone morskog dobra, pa su ovdašnje ponte, mandraći i mula stotinama godina bili u privatnoj svojini i neometanom posjedu, zakonito upisani u svim Zemljišnim knjigama. Ovo bez obzira na sve okupatore koji su kroz Boku prolazili, jer iako okupatori, svi su dobro znali da je privatna svojina svetinja i fundament čitavog zapadnog svijeta i civilizacije, svi osim ovih današnjih”.