Матица Боке разговарала са Делегацијом ЕУ о Предлогу Закона о планирању и изградњи

Представници Матице Боке и Тиватске акције у сједишту Делегације Европске Уније у Подгорици разговарали су о актуелном Предлогу Закона о планирању и изградњи. Предсједника УО Матице Боке Жељка Комненовића, потпредсједника Скупштине Матице Боке Божидара Чармака, Мирка Ковачевића из Тиватске акције, Амбру Деклић и Оливеру Доклестић примила је Пламена Халачева, шефица сектора за политику, европске интеграције и привреду са сарадницама – савјетницом за владавину права и европске интеграције Барбаром Ротовник и Анализом Ђансанти, савјетницом за политичка питања у Делегацији ЕУ у Подгорици.

Делегацију ЕУ у Подгорици, представници Матице Боке и ТА упознали су са закључцима јавне трибине посвећене Нацрту Закона о планирању простора и изградњи објеката одржане у Тивту 25.маја ове године којој је присуствао министар Павле Радуловић са сарадницима. Уручујући им закључке са трибине у писаној форми, они су Пламену Халачеву и њене сараднице упознали са ставом да је за Матицу Боке, НВО са приморја, струковна удружења и грађане Боке овај Предлог неприхватљив и да га треба повући.

Образложили су да је Предлог неприхватљив јер је заснован на недемократској централизацији која планирање своди на непосредне, нетранспарентне договоре Владе са одабраним инвеститорима, Влади је као извршном органу дата надлежност из домена законодавне власти, интервенционизму против приватних власника ради провођења инвестиционих договора, персонализацији процедуре планирања простора у виду функције Главног архитекте, принципу да је приватна својина проблем у новој инвестиционој доктрини Владе Црне Горе, укидању дозволе за градњу и дозволе за употребу објекта, процедуре контроле и одлучивања над градњом и свођење контроле на централизовани инспекцијски надзор.

Они су оцијенили да је овакав текст Предлога напад на имовинска права и демократију, и да пријети да преко експропријације понови методе национализацијие као у вријеме бившег комунистичког уређења.