Митја Дробнич примио представнике Матице Боке, Нашег огњишта, Могула и Тиватске акције – Указали на системско угрожавање права приватне својине

Тиват   -Делегација представника грађанског сектора, власника непокретности, националних мањина и држављана ЕУ који су власници некретнина у Црној Гори, представила је јуче у Подгорици амбасадору Европске уније у Црној Гори, Митји Дробничу и шефу политичког сектора у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Алберту Камарати, Декларацију о заштити приватне својине.

Грађанску делегацију које је примио Дробнич чинили су представник „Нашег огњишта“ Божидар Чармак, Амбра Деклић и Драган Шепељ, Иван Старчевић представник Матице Боке, Џемал Перовић  представник НВО Могул Улцињ и Павле Јурлина представник Тиватске акције. „У отвореном и срдачном разговору, представници грађана су истакли потпуно јединство грађана, значај и потребу доношења Декларације о заштити приватне својине и указали на опште акте и лошу праксу домаћих институција којима се системски и суштински угрожава право приватне својине у држави, која је обухваћена и осуђена овом Декларацијом. Уз то, наглашена је забринутост због могуће радикализације догађаја и све ширег незадовољства грађана због оваквог понашања државе и кршења основних правно-економских демократских и европских принципа, као и неуважавање принципа заштите животне средине и транспарентности процедура у оваквим поступцима. Преко два сата разговора било је довољно да се Делегацији Европске уније у Црној Гори предоче главни обриси овог проблема и кључни општи акти и праксе којима се упечатљиво и отворено крше права власника у Црној Гори од којих су многи грађани саме ЕУ“, саопштено је након састанка.

„Посебно је пренијета забринутост због тога што је та лоша пракса интензивирана у последње вријеме у задњих неколико година када би одговорност наше државе према Европској унији требала да буде зрелија и појачана, а процес “транзиције” завршен. Умјесто тога, држава се понаша као да се припрема за улазак у врсту потпуно супротне организације, ближе “интернационали”, а не Европској Унији, посебно када су у питању пружање и обезбјеђење правичног суђења, својинско-правних, економских и фискалних гаранција, заштита животне средине и транспарентности процедура. На крају, изражена је најискренија захвалност грађана Делегацији Европске уније у Црној Гори на отвореним вратима, озбиљном нивоу мониторинга, рада и позитивног утицаја у Црној Гори и пренесена убјеђеност у добру будућност и развој оваквих сусрета“, саопштили су из „Матице Боке“, „Нашег огњишта“, „Тиватске акције“ и „Могула“.

 

Ж.К.