„Матица Боке“ представила нови издавачки пројекат – монографију цртежа Ивана Кнежевића

.

У галерији љетњиковца Бућа у оквиру „Пургаторија“ промовисана је монографија „Иван Кнежевић – Цртежи“ и отворена изложба радова овог аутора из Грбља. Ријеч је о новом издавачком подухвату НВО”Матица Боке” коју је финансијски помогао Порто Монтенегро. На промоцији су поред аутора, говорили Жељко Комненовић, предсједник УО Матице Боке и професор Мирко Ковачевић, а у музичком дијелу на хармоници наступио је Бошко Тујковић.

„Поред друштвеног ангажмана, стратешки циљ Матице Боке је веома важан издавачки рад. Ове године издајемо три публикације -осим ове књиге крајем августа слиједи промоција књиге „Либер ди Белила-Кртољске приче“ и за „Новембарске дане“ промоција књиге „Бокељски пилоти“. Наш пројекат „Тиватски сликари“ заправо је изњедрио овај пројекат. Тада смо уочили неко умјетничко благо које је било непознато широј јавности а то су цртежи Ивана Кнежевића. Његови цртежи кореспондирају са дјелом фламанског ренесаносног мајстора Хиеронимуса Боша али на неки његов начин. Књигу издајемо захваљујући доброј сарадњи са Порто Монтенегро као добар примјер кад страни инвестиори схватају потребе локалне средине. Пројекти културе у којима промовишемо вриједности домаћих аутора треба да буде један од главних циљева, јер страни инвеститори све чешће доводе квалитетне међународне ауторе, а ми и те како имамо на том пољу шта понудити. Треба унаприједити начин на који се финансирају овакви пројекти у општини. Морамо имати стабилан извор финансирања и вјероватно неки редакцијски одбор. Вјерујем да ново општинско, руководство на челу са Снежаном Матијевић добро разумије потребе града и да ће радити на томе. Фотографије је радио тиватски фотограф Јовица Поповић, дизајн потписује Новица Зечевић, превод на њемачки језик радии су Љубица и Катарина Кнежевић, супруга и кћерка Иванова а књигу је штампао „Графокартон“ из Пријепоља. Можемо бити поносни на ово дјело, а надам се да ћемо се позабавити и другим тиватским умјетницима који то заслужују. Есеје у овој књизи написали су Љубан Попадић, Весна Барбић и моја маленкост. Идејни творац књиге је Мирко Ковачевић“ – рекао је Жељко Комненовић, предсједник УО “Матица Боке“.

 „Цртежи Ивана Кнежевића су својеврсно путовање у дух средњовјековља, у најбољем смислу те ријечи. Тематика мрачна, једно дубоко понирање у цјелину егзистенције. А егзистенцију, наравно, чине и амбиси – психолошки, социјални, духовни. У овим цртежима можемо видјети три цјелине – једно су цртежи медитеранских пејзажа, друго су цртежи који успјевају да материјализују једно осјећање дјетињег страха пред фолклорним митом, мрачним предањем, и трећи слој се ослања на традицију великих фламанских сликара. Ивана не интесује лијепа, хедонистичка страна Медитерана, већ она друга а то су простори гдје се мијешају крш и макија, простори закржљалих стабала. Извјесна злокобност медитеранске природе. Тај дио цртежа је изузетне умјетничке вриједности. Они имају подједнаку вриједност реалистичких цртежа и апстракције. Преда вама се не отвара призор, но затвара. Све што се у тим паклима на цртежу одиграва, заправо се одиграва у нашим душима. Ради се о изузетном умјетничком благу насталом у самотњачкој преданости, изван превелике пажње јавности, у јединству аскезе и хедонизма, како углавном само умјетност може да створи и понуди. Сваки од ових радова тражи огромно вријеме и огромно стрпљење. Огромна енергија избија из цртежа Ивана Кнежевића“, истакао је Мирко Ковачевић.

„Захваљујем се свима који су помогли да се штампа ова књига, посебно НВО“Матица Боке“ и Жељку Комненовићу. Ови цртежи су рађени на папиру различитим оловкама, оловкама различите тврдоће. Најтежи проблем ми је био да нађем ове оловке. Помогли су ми поморци и набављали су ми оловке из цијелог свијета. Ови радови не настају тек тако, поједине радим и више од мјесец дана, дневно од 5-8 часова. Радим једном другом методом, не од себе према позадини, него од позадине према себи. Овај свијет на први поглед изгледа лијепо, али кад загребемо по површини слика се мијења – улазимо у свијет пакла и свијет рата. Тамо су правила јасна а сам Господ Бог је наш праведни судија, зато је он често на мојим сликама. Ликови на мојим цртежима су из различитог периода историје ухваћени у једном трену. Разговарају погледима и мислима и нестрпљиво чекају Божију пресуду. Зато господо, чините добра дјела и очекујте да вам се добрим враћа. Волите се људи – то је моја порука“, нагласио је Иван Кнежевић.