Серија „На веслу прича“ – Будва премијерно на РТС

Нових осам епизода серије „На веслу прича“ снимљених у Будви биће емитоване премијерно од данас (22. јула 2019.) на националном каналу културе РТС3 и сателитском програму РТС Свет сваког радног дана. Када се књижевни аутори лате весла и у чамцу на води свога града испричају кратку причу о природи, настаје кинематографска магија која се већ седам година и осамдесет епизода емитује на Радио-телевизији Србије у продукцији Удружења „Шта хоћеш“. У копродукцији са Матицом Боке снимљено је нових осам епизода серије у Будви које ће од 22. јула бити емитоване на националном каналу културе РТС 3 (17:30) и на сателитском програму РТС Свет (14:00), а серију је могуће пратити и на платформи РТС Планета.

Др Мирослав Лукетић у причи „Миро и сабаљарка“ (22. 7.) доноси свијет и менталитет риболоваца, професорка Божена Јелушић у „Тајном улову маште“ (23. 7.) живо разматра традицију културе кроз кужину, новинар и публициста Ранко Павићевић искуствено и констернирано пореди Будву сад и некад у причи „Прст у мору“ (24. 7.), кустоскиња мр Луција Ђурашковић објашњава легендом о „Санта Марија Ин Пунта“ (25. 7.) култ Богородице, стари журналистички вук Саво Греговић у „Игранци духа“ (26. 7.) сликовито и поетски приповиједа о новинарству и боемштини, пјесникиња и глумица Радмила Кнежевић тражи „Равнотежу мора“ (29. 7.), а др Предраг Зеновић наставља „Предање“ (30. 7.) о Светом Стефану. У заједничкој епизоди под насловом „Ватра од Дон Кихота“ (31. 7.) сви аутори из Будве у паралелном интервјуу разматрају актуелности стваралаштва, екологије и менталитета.

Природна и духовна љепота Боке Которске снимљени су из воде, ваздуха, са тла и са површине мора под руководством директора фотографије Александра Калезића. За сваку појединачну причу Владимир Лешић компоновао је оригиналну музику, а академски сликар Зоран Мујбеговић израдио дизајн. Свака епизода цјелина је за себе, по ријечима извршног продуцента и председника Матице Боке Жељка Комненовића: „…појединачни драгуљи наше културне свијести које на овај начин трајно чувамо. Настављамо да весламо Боком поносном са нашим пријатељима из „Шта хоћеш“ и ове године. Важно нам је да у овој серији одржимо квалитет приповиједања, да најбољи и најталентованији приповједачи својим бесједама осликавају стварност и машту и да са атрактивношћу локација обале и пучине створимо умјетничка дјела вриједна богате културне традиције Боке Которске. Не би успјели у томе без подршке аутора, али и локалних самоуправа и туристичких организација у градовима у којима смо снимали.“

Аутор концепта и редитељ серије Растко Шејић нада се „да ће Бокељи препознати себе и свој свет у овим причама на веслу, јер ако смо то успели онда ће и свима у региону оне бити вредност. Верујемо у ове приче, у важност културне мисије којом навигамо. О томе нам сведоче и реакције гледалаца серије на РТС-у које су листом позитивне, као и статистика гледаности. У овом тренутку сложених односа и неспоразума између званичне Подгорице и Београда ова серија показује да је сарадња на нивоу духа итекако витална.“

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; извршни продуцент: Жељко Комненовић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Александар Калезић, ДП; сниматељ: Ђорђе Обрадовић; монтажер: Милан Пејновић; арт директор: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић; баркаријоли: Милан Свитлица, Рашко Секуловић, Никола Стојановић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Продукција: Шта хоћеш ©2019. wdoyouw.org, Матица Боке

Пројекат подржали: Општина Будва, ТО Будва