На веслу прича: Вишак историје архипелага

„На веслу прича: Вишак историје архипелага“ премијерно на РТС Свет 21. 6. у 21:35 Невен Станичић, као искусан поморац са шеширом на сунчаном дану, промишља вишак историје архипелага, уводећи ратнике, коње, жртву и страх, али и веру у богињу плодности, или Богородицу. Вала Загреб или Вала Светог Тројства. Ко признаје херојство? Два острва арханђела и једно госпино, у другом стању. Океан у Боки. Колико је острво заслужно? Како се брани вера, и ко је вера? „Да ми је чут јуриш лаке коњице…“ Зашто су тужне песме ратника волели Млеци? Клуб Мед или лазарет? Ко ишта гарантује потомству?

Невен Станичић, рођен је 1955. године у Котору. Завршио је Општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. Тринаест година радиоје као новинар у електронским медијима: био директор и главни и одговорни уредник Радио Тивта, дописник РТВ Титоград и Нови Сад. Директор је, уредник и извршни продуцент у Центру за културу Тиват, један од стваралаца међународног фестивала „Пургаторије“. Бави се издаваштвом, уредио је и приредио велики број књига.

Редитељ, аутор концепта: Растко Шејић; композитор: Владимир Лешић; директор фотографије: Часлав Петровић; сниматељи: Александар Калезић, Мирослав Миловановић (дрон); монтажер: Милан Пејновић; дизајнер: Зоран Мујбеговић; спикер: Александар Новаковић; баркаријол: Милош Лакичевић; интро анимација: Коста Миловановић, Мирослав Спајић.

Продукција: Удружење „Шта хоћеш“ и Матица Боке 2018.

Пројекат подржали: Општина Тиват, Туристичка организација Тиват, Луштица Беј, Порто Монтенегро

Реприза 22. 6. у 11:40