Промоција књиге „Постанак и развитак трговачке морнарице у Црној Гори“ у Херцег Новом

У суботу 11. маја са почетком у 20 часова у галерији „Јосип Бепо Бенковић“, Матица Боке ће представити свој нови издавачки подухват- пиређено репринт издање књиге Дон Ника Луковића из 1930. године „Постанак и развитак трговачке морнарице у Боки которској“.

О књизи ће говорити предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић, новинар и публициста Синиша Луковић као и Петар Палавршић, вишегодишњи кустос Поморског музеја у Котору и аутор више књига из области историје бокељског поморства. Луковић и Палавршић су аутори предговора и биографије Дон Ника Луковића који су саставни дио књиге која је обогаћена са фотографијама о историјским личностима и бродовима о којима је аутор писао.

У сарадњи са Поморским музејом  Црне Горе биће приређена и изложба слика познатих бокељских капетана и бродова из фундуса ове установе.

Дон Нико Луковић у овој књизи које је издало Удружење Бокеља из Београда, говори о славним данима бокељских помораца, времену једрењака и пароброда, поморским биткама и ликовима знаменитих адмирала и капетана из Боке которске. Књига је настала на основу предавања познатог бокељског свештеника на Народном универзитету у Београду 5.јануара 1930. године.