Напредује снимање “На веслу прича – Бока”

Гости програма Радио Тивта били су чланови екипе ТВ серије „На веслу прича – Бока“ коју заједнички реализују Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“ из Београда. Документарно еколошки серијал је у три сезоне емитован на регионалним ТВ станицама, а ово је први пут да се „На веслу приче“ снимају ван Србије. Од почетка седмице искусни камермани и мајстори тона на разним локацијама у тиватском заливу и Боки снимају епизоде. Како је најављено премијера трејлера биће крајем августа у Тивту, а на јесен ће прве епизоде почети да се емитују на ТВ станицама у региону. Веслајући у барци своје приче испричали су до сада пјесник Вук Крњевић и публисти Синиша Луковић, Невен Станичић и Машо Чекић. Предсједник Удружења „Шта хоћеш“ и аутор серијала, Растко Шејић истиче да екипи не сметају љетње жеге у Боки.

„Ни на рекама и језерима у Србији у ово доба године није много хладније. Овдје је ипак вода слана, шира, око нас су другачији галебови, другачији нагласак, другачија традиција и култура која на тренутке подсећа на Војводину. Утисци су јако добри, распоред који смо зацртали се испуњава. Као што се говорило у време соцреализма – зацртани циљеви су остварени. Аутори су одлични, свако има свој идентитет што је лепота концепта који смо започели. То је заправо да људи причају своје приче и да повежемо духовну и природну лепоту у једно. То су кратке форме, приче од десет минута које аутори причају док веслају и које откривају лепоту Боке“, рекао је Шејић.

Дизајнер серијала, аутор књиге „Либер де Белила“, сликар Зоран Мујбеговић каже да је снимао и на другим водам. „Мени је ипак море лепше и занимљивије, све ми је блиско. Засад су урађене четири од седам прича, делују одлично“, рекао је Мујбеговић.

Директор фотографије на серијалу је Часлав Петровић. „Долазио сам у Боку више пута до сада, али сад имам прилику да прођем неким деловима које никад до сад нисам видео. Имам идеалну прилику која се не пружа сваком – а ме неко вози чамцем, да му кажем – ајде мало ближе, ајде мало даље. У Боки још има крајева који су нетакнути, а има и делова које је људска рука уништила. Грађевинске машине донеле су бетон, неке четвртасте стаклене зграде на обали које у сваком случају не приличе овој околини“, истиче Петровић.

За звучну слику серије „На веслу прича-Бока“ задужен је композитор Владимир Лешић. „По рекама у Србији сам све време слушао жабе, роде, чапље. Овде је сасвим другачији амбијент, овде зрикавци другачије звуче. Имам велики проблем са авионима који полећу на свака два минута, биће интересантно то укомпоновати. Видећемо. Трудимо се да дођемо до изворног звука сваког крааја где смо до сада радили. Тако ћемо и овде учинити, укључићемо инструменталисте и вокалне солисте, као би ту звучну слику уобличили“, рекао је Лешић.