Друго допуњено издање књиге о народном хероју Машу Бргуљану


Друго издање књиге „Збивања за незаборав – казивања о народном хероју Машу Бргуљану” аутора Томислава Гргуревића промовисано је у сали кина „Бока” у Котору. Ово издање допуњено је пјесмом Андрије Шеваљевића „Теби с љубављу” која је посвећена Машу Бргуљану, али и запажањима о књизи која су изнешена приликом представљања првог издања.

Организатори промоције били су Организација бораца НОР-а 1941-1945. из Котора и Матица Боке. „Пријатно је доживјети да се говори о човјеку који није жалио свој живот да би ми данас уживали у слободи” – казао је Љубенко Боровић у име которске Организације бораца НОР-а 1941-1945, који је прочитавши цитат из књиге подсјетио на лик и дјело Маша Бргуљана. „Ова књига доживљава и друго издање, а ја се надам да неће бити и посљедње јер се њоме поносимо. Драго ми је што је издавач одлучио да друго издање промовише у Котору гдје је народни херој Машо Бргуљан рођен, стасао и провео своју младост ” – казао је, између осталог, Боровић. Присутне је у име издавача поздравио предсједник Управног одбора Матице Боке Жељко Комненовић. „Ријеткост је да књиге из наше историје и традиције у посљедње вријеме доживе друго издање, а највећу заслугу за то имају чланови породице Бргуљан, нарочито Мато, синовац Маша Бргуљана” – рекао је Комненовић додавши да је Машо Бргуљан на Купресу, далеко од својих родних Шкаљара дао живот за идеале који су темељи Европе, иако их, како је казао, данашња Европа често заборавља.

 „Матица Боке је од почетка у овом пројекту јер је наш циљ борба против организованог заборава прошлости. Управо је прошлост једини прави и сигуран темељ будућности” – каже Комненовић. Он је додао да је синоћ у исто вријеме у Херцег Новом промовисана књига „О Орјенском батаљону” аутора Илије Становчића. „Матица Боке је на овај начин одлучила да обиљежи некадашњи Дан борца који је слављен широм бивше Југославије” – рекао је Комненовић и додао да ће Матица Боке и даље стојати иза оваквих пројеката. Говорећи о аутору књиге „Збивања за незаборав – казивања о народном хероју Машу Бргуљану”, новинар Душан Давидовић је подсјетио да је Томо Гргуревић по вокацији био новинар. „По професионалном опредјељењу каријеру је завршио као новинар-дописник Радија Црне Горе са овог подручја. Уређивао је и лист „Бока” једно вријеме, био је уредник Радио Котора и „Хрватског гласника”, казао је, између осталог, Давидовић. Он је истакао да је Гргуревић осим дневних обавеза стизао да у вријеме, када је било још живих учесника рата, значајна свједочанства сачува од заборава. „Објавио је и књигу о Николи Ђурковићу те о подвигу Спасића и Машере. Оставио је довољно материјала и инспирације за будуће истраживаче и допринио да се овакве и сличне књиге читају” – казао је Давидовић. Он је навео и да је Општина Котор прије двадесетак година одлучила да се највеће насеље на подручју которске општине – Раките назове по Машу Бргуљану. „Нити на једној згради не пише да се насеље тако зове нити је у насељу постављена биста са ликом овог хероја, али је одлука својевремено донешена и то је службено тако” – рекао је Давидовић. Он је овом приликом прочитао поему Андрије Шеваљевића „Теби с љубављу” која је посвећена Машу Бргуљану.

Свима који су присуствовали промоцији другог издања књиге али и свима онима који су помогли да се књига штампа и угледа свјетлост дана у име породице се захвалио Мато Бргуљан из Тивта, синовац Маша Бргуљана.

„Књигом је макар мало исправљена неправда према лику и дјелу народног хероја Маша Бргуљана, а у оваквим приликама је најважније да се чује ријеч живих свједока народноослободилачког рата или догађаја који се помињу у књизи” – казао је Бргуљан. Он је додао да је у педесет три наставка у листу „Блиц Црна Гора” изашао фељтон о Машу Бргуљану, те да очекује да ће ускоро изаћи и у дневним новинама „Дан”. „Важно је да вас обавијестим дас мо се обратили свим Општинама у Боки са захтјевом који је потписала борачка организација – да се по једна улица у бокељским општинама назове по Машу Бргуљану. Планирам да обновим покидале везе са градом побратимом Купресом у којем почивају Машове и кости његових сабораца” – рекао је Мато Бргуљан. О народноослободилачком рату говорио је, такође учесник у борбама – сада осамдесетшестогодишњи Данило Попара из Билеће. „Прочитао сам књигу па су ми се вратила нека од ратних сјећања из 1941. и 1942. године када смо били повезани са црногорским одредима који су много помогли нашем крају” – казао је Попара. Он је навео да је неправда што је Машо Бргуљан за народног хероја проглашен тек једанаест година након смрти. „Мој рођак који је такође био на Купресу и погинуо 1944. године ми је својевремено причао о овој борби. Вјероватно је и да има других мишљења па можда гријешим, али ја сматрам да су на Купресу људи жртвовани” – рекао је Данило Попара. Мато Маровић, инжењер из Тивта се присјетио свог сусрета са покојним Бргуљаном. „Био сам дјечак и сјећам се како се припремао Тринаестојулски устанак. Послали су нас на стражу, имали смо обавезу да јавимо уколико примијетимо да се приближава непријатељска патрола. Машо је дошао и запамтио сам га као неустрашивог али и као човјека који је све остале охрабрио” – каже Маровић. Он истиче да морамо поштовати све родољубе чији је идеал био јачи од живота. „Зато им увијек хвала. Ризиковали су животе, а ми данас имамо слободу. Не морамо носити ни пушку ни митраљез али можемо проговорити о свему ономе што је супротно идеалима ових хероја. Ми за то често немамо храбрости, а говорећи против неправде заправо одајемо почаст њима” – рекао је Маровић.

Поред породице, поштоваоца лика и дјела Маша Бргуљана промоцији је присуствовао Дамир Гргуревић, синовац покојног аутора књиге „Збивања за незаборав – казивања о народном хероју Машу Бргуљану” новинара и публицисте Томислава Гргуревића.

 

(www.radiokotor.info)