Саопштење за јавност поводом нове законске регулативе, Нацрта Закона о Морском добру

Представници Матице Боке, Нашег Огњишта, Инжењерске коморе Црне Горе и грађана разговарали са Делегацијом ЕУ о спорним законским рјешењима

Представнике НВО „Матице Боке“, Удружења „Наше огњиште“, струковне коморе грађевинских инжењера Црне Горе и грађана Приморја, Оливеру Доклестић, Ивана Старчевића, Божидара Чармака, Слободана Боба Митровића и Амбру Деклић у сједишту Делегације Европске уније у Подгорици примила је Анналиса Гиансанти савјетница за политичка питања са сарадницима.
Представници приморских НВО у сједишту Делегације ЕУ разговарали су о новој законској регулативи, Нацрту Закона о Морском добру, Закона о уређењу простора и изградњи објеката ЗУПИО и Просторног плана обалног подручја посебне намјене ПППНОП који по оћени грађана угрожавају права приватне својине. Они су истакли да је приватна имовина грађана угрожена у првом реду одлукама Владе Црне Горе. „Тренд отимања имовине наставља се експропријацијом која је инкорпорирана у законска рјешења везана за урбанистичке планове. Читав план продаје ресурса националне имовине преко дискутабилних законских рјешења, стварање повољне климе за продају инвеститорима је у ствари стварање „реал естате супермаркета“ са печатом Министарства одрживог развоја и туризма.
Читава територија је испарцелисана и категорисана за стамбену изградњу, територија је предвиђена за што већу грађевинску експлоатацију да би се по моделу „будванизације“ испунила са бетоном, зградама, кондо хотелима, апартманима за продају, без обзира на несагледиве посљедице по животну средину. Само да поменемо улцињску Солана, острво Свети Никола код Будве, Буљарицу, Јаз, Милочерски парк. Уколико ова законска рјешења прођу, Црна Гора ће се суочити са масовним губитком приватне својине, али и стотинама еколошких девастација и приватних тужби, као и могуће губитком суверенитета у великом дијелу приморје због продаје огромни земљишних комплекса државама око Персијског залива“, истакли су представници приморских НВО.
Они су сугерисали Европској комисији да не присиљава по сваку цијену Црну Гору да усваја нове законе док се за то не стекну прави услови и припреме основе за то. Нови сетови закона уздижу се изнад народа и његове воље, изнад вјековних власничких принципа домицилног становништва а фаворизују интересе великих инвеститора.
Многи закони су или преурањени или по садржају не одговарају смислу ни ЕУ а ни народу у Црној Гори, посебно у погледу управљања и живљења у зони тзв. обалних општина, од Улциња до Херцег Новог. ПППНОП служи не да би сузбио градњу и настајање мртвих зона становања 10 мјесеци годишње, већ да би ставио у функцију преостале просторне ресурсе, али на начин да његове аутохтоне власнике лиши права остваривања профита, коришћења и управљања ресурсом простора. Под именом јавног, заправо се крију интереси уско приватног“, саопштили су представници ових приморских НВО. Представници Делегације ЕУ у Црној Гори захвалили су се представницима НВО на информацијама и обавијестили их да ће о овим питањима прослиједити релевантне информације сједишту ЕК у Бриселу.