Нови предлог Закона о експропријацији – завршни чин коначног насртаја на приватну имовину

Експресно брз повратак отписаног предлога Закона о измјенама и допунама Закона о експропријацији за Матицу Боке представља завршни чин напора Владе да противуставним законским рјешењима „стратешким инвеститорима“ отвори пут за коначни насртај на приватну имовину грађана. Јавност подсјећамо да је овај законски предлог прије три године подијелио судбину сродних контроверзних закона, када је након јавних трибина и амандмана Матице Боке и приморских НВО, као и опозиционих посланика повучен из скупштинске процедуре. Очигледно је да су доношењем катастрофалног Закона о уређењу простора и изградњи објеката у крњем парламенту Црне Горе широм отворена врата за оваква и слична законска и подзаконска рјешења.

Манипулативан однос према дефинисању „јавног интереса“ по мјери инвеститора, формирање Владине „пријеке“ комисије која треба да одреди износ „правичне“ накнаде грађанима по хитном поступку и изнад свега уврштавање у дневни ред Скупштине без јавне расправе, довољно говоре о чему се ради. Сама чињеница да није предвиђено да непокретности, које је корисник експропријације изградио на експроприисаном земљишту, послије извесног периода (30-50-99 год.) припадну држави Црној Гори,  тотално поништава и обесмишљава институт “Јавни интерес” и отвара врата жестокој и бескрупулозној корупцији, и потире јавност, општост и неопходност експропријације. Ако се тома дода неусклађеност са правним тековинама ЕУ, гдје стоји да не постоји пропис ЕУ са којим би се могла извршити оцјена усклађености црногорског закона, у предложеном документу, уз подсјећање да је делегација ЕУ и 2015. године упозоравала на неопходност „очувања равнотеже и пропорционалности између државних интереса и права појединаца“, онда се назиру и посљедице оваквога законског рјешења.

Хрватски Закон о извлаштењу и одређивању накнаде, као закон чланице ЕУ, који је увелико преписан у црногорском Закону о експропријацији, не познаје никакву накнаду осим тржишне, па су црногорски законописци могли и ту норму да препишу. Оно што ће да се ломи преко леђа грађана је норма закона “ступања у посјед”, гдје се омогућује ступање у посјед без претходне исплате и прије правоснажности решења о експропријацији, а трајање судских спорова везаних за одређивање накнаде може пролонгирати до вјечности. Након доношења фамозног Закона о уређењу простора и изградњи објеката, по Боки и Приморју за свега пар мјесеци на пјени од мора никло је на десетине вишеспратница. Не треба имати превише маште па замислити шта и нас и залеђе на траси аутопута, Буљарици или Великој Улцињској плажи или Валданосу, Јазу, Луштици очекује кад Закон о експропријацији укине преостале „бизнис баријере“.

Уколико овакав Закон добије већину у Скупштини надамо се да ће предлагачи из редова ДПС, међу којима су и посланици из Тивта и Котора, Јованка Лаличић и Жељко Апрцовић својим члановима и осталим грађанима објаснити личне и друштвене „бенефите“ противуставног насртаја на приватну имовину. Позивамо посланике Скупштине Црне Горе да добро размисле прије него што дигну руку за овакав законски предлог који ће имати далекосежне и тешке посљедице.

Како би очували досљедност у одбрани права грађана, Матица Боке ће уколико предлог Закона о експропријацији прође скупштинску процедуру, реаговати жалбом код Уставног суда Црне Горе.