Захтјев за одговорност министра Нумановића

НВО “Матица Боке”, ” Јаз-Мрчево поље“, Наше огњиште захтијевају одговорност и оставку министра за људска и мањинска права Суада Нумановића због тенденциозно лоше организације јавне расправе посвећене Нацрту закона о слободи вјероисповјести што је угрозило безбједност и грађанска права становника Боке. Сматрамо да је организовање јавне расправе о Нацрту закона о слободи вјероисповјести у Котору у сали која прима највише 50 учесника смишљено да би се онемогућило да сви заинтересовани учествују и изнесу своје примједбе, сугестије, предлоге чиме је обесмислио овај скуп. Сумњамо да је министар наредио да полиција селективно, на степеницама испред сале пропушта учеснике-заинтересоване за Јавну расправу , чиме је спровео дискриминацију над бројним грађанима који су жељели да присуствују расправи што им је морало бити омогућено.

Осим гажења права да учествују у расправи, грађани су били блокирани на самом улазу у палати Бизанти. Њихова безбједност је била доведена у питање јер је приликом доласка челника ЦПЦ атмосфера била на ивици сукоба што се на крају и десило када је митрополит ЦПЦ Михаило Дедеић физички насрнуо на старицу.

          Селективном класификацијом учесника у расправи министар је прекршио елементарна права грађана која проистичу из Устава ЦГ и позитивних законских прописа. Дајући тенденциозне изјаве да су за неодржавање Јавне расправе криви присутни грађани и вјерници Митрополије црногорско приморске, он је извршио сеграгацију вјерника на добре и лоше. Позивајући присутне да се пребаце у салу Центра за Културу Котор, министар је посредно признао да није добро организовао Јавну расправу, да је одабрао салу у којој неће моћи да се смјесте сви заинтересовани. Оправдано сумњамо да је то урадио како би се изазвао револт присутних, што би довело до опструкције одржавања Јавне расправе а кривица се пребацила на Митрополију црногорско приморску чији су вјерници били доминантно присутни на овом скупу.     

          Министар Нумановић није нашао за сходно да консултује европско право и систем људских права у области вјера, цркава и вјерских организација већ је изабрао пут отварања конфликта и крајње неодговорности за тако високу функцију коју обавља. У европској пракси предвиђени су принципи заштите цркава и вјерских заједница од заводљивих назива који могу упућивати на већ постојеће, заштите имовине и слобода располагања, слобода богослужења, карактер јавних институција цркава и вјерских заједница као и статус друштвено корисних организација за цркве и вјерске заједнице. Колико је ових принципа испоштовано у нацрту закона који предлаже министар? Осим тога сам покушај јавне расправе је отворен након критика из Митрополије Црногорско-Приморске, па није чудно што видимо злоупотребу и фингирање јавне расправе, министар је не жели. Ако Влада не покаже одговорност у вези овог министра онда можемо закључити да су сви министри овакви и да можемо очекивати најразличитије законодавне заокрете, несигурност и нестручност у сваком тренутку, са најтежим могућим последицама.