Обиљежавање дана предаје аустроугарске флоте

Матица Боке у сарадњи са Генералним Конзулатом Србије из Херцег Новог и Порто Монтенегром посебним догађајем обиљежиће стогодишњицу предаје аустроугарске флоте Југословенској краљевској Ратној морнарици. Догађај ће се одржати у петак 16.новембра у 19 часова у Збирци поморског насљеђа Порто Монтенегра.

31.октобра 1918. године у Пули је потписан акт о предаји флоте чији је значајан дио био стационаран у тадашњем војно поморском Арсеналу у Тивту. О том догађају говориће тиватски новинар и публициста Синиша Луковић.

У сарадњи са Генералним конзулатом Србије из Херцег Новог у Збирци поморског насљеђа биће приказан документарни филми „Заборављени адмирал- Ернест Трубриџ“. Филм доноси биографску причу о британском адмиралу Ернесту Трубриџу који је стигао у Београд 1915. године и као командант британске мисије на Дунаву заједно са српским војницима супротставио се нападу на Србију. Филм у продукцији РТС из 2017.г. је заснован на дневницима адмирала Ернеста Трубриџа које је водио током боравка у Србији и у којима су забиљежени најзначајнији тренуци током ратовања са српском војском. Добар дио овог документарног филма о британском адмиралу који је био и главни заповједник савезничке флоте на Медитерану, сниман је у Лондону и титлован је на енглеском језику.