Обновићемо которску штампарију и основати ТВ Котор

Да не испадне да смо стално „незадовољни и фрустрирани“, задовољни смо саопштењем предсједнице которске Комисије за расподјелу средстава НВО, Љиљане Поповић Мошков. Иако потврђује суштину нашег претходног реаговања, а то је да је идеолошко-национално-партијска матрица заиста главни (неписани али пресудан) критеријум за расподјелу средстава на овом конкурсу, допринијели смо транспарентности процеса. Ријечи нијесу толико битне, јер језик бројки, односно износ подијељених средстава и њихова намјена довољно говоре саме за себе. У немоћи да докаже супротно, Поповић Мошков прибјегла је анализи због чега је пројекат Матице Боке одбијен иако смо недвосмислено истакли да је то у односу на начин подјеле средстава миноран проблем. У питању је системски проблем, а то је потпуно неразумијевање суштине односа НВО сектора и локалне заједнице, али и културне политике. Још ближе, ријеч је о томе да је Комисији са госпођом Поповић Мошков на челу битна форма а не садржај. Конкретно, квалитет пројеката и њихов значај за грађане није важан, већ ко их предлаже. Како другачије протумачити објашњење  да пројекти које се „темеље на једнократној изради,припреми и штампању књига,брошура,билтена,часописа и сличног уколико објава таквих публикација није дио неког ширег програма или свеобухватнијих и континуираних активности”, неће бити подржани.

Матица Боке не треба да доказује ништа бокељској и которској јавности, а најмање которској Комисији за расподјелу средстава за НВО о својим „свеобухватним и континуираним активностима“, јер смо без икакве подршке локалне администрације протеклих година реализовали за Котор значајне културне пројекте. Од штампања репринта ријетке ћириличне књиге „Жертва Аврамова“ и књиге „Грбаљ и братство Мршуља“, академије посвећене Михаилу Пупину, књижевних вечери Слободана Владушића, Миле Михајловић па све до ТВ документарне серије „На веслу прича Бока“ чија је једна епизода снимљена у Котору. Ваљда је то неки континуитет.

Зарад которске јавности, желимо да истакнемо да смо од комисије за НВО за снимање документарне серије кратке форме о которским православним и католичким сакралним објектима тражили 8.750 еура, а гђа Поповић Мошков смишљено наводи цјелокупан буџет како би се то уклопило у некакву конструкцију слике „комерцијалног пројекта чији је носилац буџета независна продукција“. Јасно је и због чега.

Како би показали да смо ипак критични према себи и да смо нешто научили о објективности, госпођи Поповић Мошков свечано обећавамо да ћемо прије него се будемо дрзнули да аплицирамо за средства на следећем конкурсу испунити следеће критеријуме; Обновићемо которску штампарију „Андрија Палташић“ како би штампали књиге, отворићемо више пута јавно обећавану „ТВ Котор“ како би снимали мултимедијалне пројекте и најважније – за ментора ћемо изабрати неког од одборника у локалном парламенту или партијског колегу госпође Поповић Мошков, како би наша апликација уопште била разматрана.

 

Предсједник УО Матице Боке, Жељко Комненовић

Предсједник Матице Боке подружница Котор, Синиша Ковачевић